Krav-maga a Totalcaron

2010.01.15. 11:31

 Egy-két hónapja autós önvédelmi kurzust tartottak a krav-magások, amin ott volt a Totalcar újságírója is, a cikk erre olvasható >>>

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr291674160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.01.15. 13:06:41

Keményítenek is, vagy csak technika van? Úgy tudom, eredetileg katonák számára fejlesztették ezt a rendszert, de nekik meg is van hozzá az állóképességük. Meg hogy egy 50 kilós nő akkorát rúgjon a kocsiajtóba, hogy az hanyatt vágja az agresszort, ahhoz szerintem nem kevés erő kellene. És ha nem sikerül, akkor gáz van.

[corristo] 2010.01.15. 13:16:23

hogy ha én el akarok futni és nem sikerül, akkor ott bunyó lesz, azt nem lehet elintézni annyival, hogy önvédelem, meg hatékony technika. ha az utcán valaki bele tud kényszeríteni egy éles szituba engem, miközben én el akarok futni, akkor az a valaki lesz annyira rutinos, hogy nem lesznek különösen hatékonyak ellene ezek a technikák. én értem, hogy mire megy ki a krav maga, de azok az érzékeny pontok, amiket támadnak alapból elég védettek. nemiszerv, szem, torok, halánték: ezek relatíve nagyon kis testfelületek ahhoz, hogy egy mégoly rutintalanul mozgó ellenfélen az ember eséllyel eltalálja, és úgy, hogy ott tényleg tud kárt okozni. és arról már nem is beszélve, hogy egy igazán éles szituban, ha esetleg tényleg sikerül valami komolyabb sérülést okozni a támadónak, akkor sem biztos, hogy harcképtelen lesz azonnal, mert benne is pont ugyanúgy dolgozik a stressz, az adrenalin és egy csomó harci hormon. tehát ha tökön rúgsz valakit az utcán, az nem ugyanolyan, mint amikor foci közben véletlenül teszed ugyanezt: simán lehet fél-egy perc, de akár több is, amíg a támadó mondjuk összeesik. és arra az időablakra nem árt, ha van valami komolyabb backup plan a futáson kívül.

szóval nekem bűzlik ez az egész civilek esetében ( a katonai képzés nyilván más kérdés), mert vagy futni tanítunk, vagy verekedni, de a “próbálj meg elfutni fiacskám, azt ha nem megy, akkor tedd harcképtelenné”, az szerintem nonszensz. már csak azért is, mert aki egy éles szituban fölvenné szíve szerint a nyúlcipőt, az az ember az éles szituban kapott adrenalinnfröccstől és dermedt rémülettől valószínűleg még ara is képtelen lesz, hogy az izgalomtól remegő lábait egymás mögé rakva fusson mint a nyúl.

(de az igaz, hogy ez már nem tartozik szorosan a cikkhez.)

navarro · http://fighter.blog.hu/ 2010.01.15. 14:23:17

@Rorschach: Elvileg ez egy kiegészítő tanfolyam volt olyanoknak, akik már járnak valahova krav-magára, szóval azért remélhetőleg tud valamekkorát rúgni. Ha nem is vágja hanyatt, de esetleg jól odavered a térdét vagy valamijét, és lesz időd valamihez kezdeni a helyzettel.

@[sy]: Ebben a cikkben azért eléggé le van egyszerűsítve a dolog, pl a krav-maga pont arra nagyon rámegy különböző gyakorlatokkal, hogy stresszhelyzetben is tudj cselekedni. Meg hát a krav-maga nem a "bunyózásról" szól, hanem hogy minél kisebb sérüléssel kikeveredj a veszélyes szituból és eltűnj onnan. Ha sikerül elkerülni az egészet, mondjuk futással, vagy hogy nem is mész olyan helyre, az meg még jobb. Nyilván ha képzett ellenféllel keveredsz bunyóba, az óriási szopás, de az onnantól küzdősport, ha érted hogy mondom.

[corristo] 2010.01.15. 15:01:05

@navarro: lehet tudni, hogy milyen gyakorlatok ezek?

boibo 2010.01.15. 20:41:36

Még csak pár hónapja, hogy Krav-Magázni kezdtem, úgyhogy nagyon-nagyon kezdő vagyok. (Mellesleg: pont azért vágtam bele, mert én futok, sokszor, sokat, az esetek döntő többségében este, sötétben. És hát mitagadás, bár bántani soha nem bántott senki, de párszor már rámijesztettek.)Ahogy én látom most: kicsit olyan ez, mint az autóvezetés. Megtanuljuk az alapokat, olyan fogásokat, amik nem feltétlen az erő miatt hatásosak, hanem a váratlanságuk miatt. De addig, amíg egy-egy szituációban gondolkodnod kell, hogy akkor most mit is és hogy is, addig nem sokat ér az egész. Ha már rutinná válik, reflexszé, akkor viszont tuti módszer lehet a bőrünk mentésére. De ehhez rengeteget kell gyakorolni. Nem sajátítható el egy röpke tanfolyanon - sajnos.

fenriz17 2010.01.16. 10:30:12

@[sy]: Pedig nemcsak a KM tanítja ezt védekezés-elfutás rendszert, hanem más önvédelmi rendszer is (Wingchun/tsun). Végeztek egy felmérést (hongkongi WingChunosok)erről és azt találták, hogy aki az első párszáz méteren tempósan fut (=rohan ahogy bír) az üldözők háromnegyede nem üldözi sokáig, lemarad pár sarok után. A tökönrúgás harci szituációban témáról szegény Crocop mesélhetne párat.

Rorschach · http://lowfast.blog.hu 2010.01.17. 13:59:33

@fenriz17:

Amúgy a 3-as képről nekem a wing-chun jutott eszembe, elég tan-szau (ha így kell írni) szerű a mozdulat :)

Van a 37-es kép kép, ahol az aláírás szerint a képzett krav-magás elbánik akár két emberrel. Ezt nem vitatom, de szívesen megnézném, hogyan történik, mert szerintem két valóban elszánt (és nem ijesztegetni, hanem tényleg ártani akaró) támadóval nagyon nehéz lehet "elbánni".

baggins21 2010.01.18. 00:20:55

Én most krav magázok és igen, elég kemény az erősítés része. Ráadásul nem úgy csináljuk, ahogy általában szokott lenni, hogy bemelegítés, technika, erősítés és edzés vége, hanem bemelegítés közben is van erősítés, technikai rész és erősítés és a végén is egy kevés.

Amúgy igen a 3. képen olyan a mozdulat mint egy tan-sao és valóban nagyon érdekes olyan mintha valami karate, wing tsun, ju jitsu mix lenne ez a stílus.

krav-maga tanár úr 2010.01.18. 08:28:53

Kravon van bemelegítés, küzdelem és technikák egyaránt. Ha Tal Kvores - magyarországi vezető oktató, vagy Eyal Yanilov - a nemzetközi szövetség feje - tart egy nyitott edzést: krav-maga.hu címen nézelődhettek, érdemes lemenni.
Aki még nem próbálta, ne fikázza!

[corristo] 2010.01.18. 09:44:25

@krav-maga tanár úr: kedves tanár úr, nyugodj meg, nem fikázta itt senki a krav magát. kérdések merültek föl, ezeket föltettem. ennyi.

Zz_ 2010.01.18. 11:18:05

Ez itt sokkal kulturáltabb mint a TC blog!
Lehet mert nincs címlapon? :-)

navarro · http://fighter.blog.hu/ 2010.01.18. 11:46:28

kint van az, csak másik poszttal :)
süti beállítások módosítása