24 órás edzés, ahol megtanulsz intenzíven élni!
 
-Fighter Blog: Honnan jött az ötlet, hogy ezt a 24 órás kihívást megszervezzétek?
 
-Shihan Bencze Antal(5.dan): A Fris Feri mester az, aki ezt már évek óta folyamatosan csinálja, én igazából olyan jellegű támogató vagyok, hogy hozom versenyzőimet és gyakorolunk. Felkért harmadik- negyedik éve, hogy levezessek egy-egy edzést és ebben segítek.
Igazából egyik oldalról azoknak az embereknek akik ezt végigcsinálják, ez egy komoly fizikai és mentális terhelés 24 órán keresztül gyakorlatokat végezni. Vannak olyanok is sokan, akik csak be-beesnek egy-egy pár órára, és kicsit gyakorolni akarnak. Azt amit még lehet látni, hogy ez a sok részre szakadt kyokushin társadalom ilyenkor azért megtalálja egymást és mindenféle klubból szervezetből megjelennek emberek, és ez mindig segíti az egyén fejlődését is.
 
-FB: külső szemlélőként elég extrém egy olyan rendezvény, ami fullkontakt és 24 órás. Ez külföldről jött vagy Magyar találmány? 
 
 
 
-Bencze Antal: Erről inkább Ferit érdemes kérdezni, de azért azt tudni kell, hogy a magyar kyósok elég karakán legények azért az egész világban. Ha néha nem jutunk elég információhoz, és néha nem tudunk valamit, azt akarattal és erővel megpróbáljuk ellensúlyozni, és általában nem vallunk vele szégyent másutt sem.
-FB:mennyire nehezíti meg a küzdők helyzetét, hogy 4 óránként vezett edzések is vannak?
Ez inkább könnyítés vagy nehezítésként került a programba?
BA-Valójában mind a ketten(szerk.:Friss Ferenc és BA) régóta tanítással foglakozunk, magas szinten versenyzőket is képzünk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Annak a szerepe, hogy ilyen színes kínálatot szervezett Feri (szerk.: volt Kudo, Zen Bukan Kempo, Kettlebell és persze rengeteg sok Kyo) az, hogy a tudás egyszerűen kiapadhatatlan, hogy bárhány év után, bármennyi eltöltött óra után is lehet mástól újat tanulni. Ennek a keveréke, hogy fizikai terhelés 24 óra, és közben állandóan terhelve a mentális rész az új információval, a tanulással. Ennek az egységét próbáljuk belesúlykolni, és erre a lehetőséget megteremteni (szerk.: a résztvevőknek).
Hogy válaszoljak a kérdésedre, én azt gondolom, hogy csak az ilyen fajta képzés fog egy teljes értékű embert létrehozni, mert valaki lehet irtózatosan erős, hogyha nincs meg a küzdelemhez az inteligenciája vagy netalántán nem elég kitartó a figyelme és ettől fog elfáradni.
-FB: Itt láthatóan vannak kezdők, haladók, és mesterek is. Külön edzések vannak, vagy a kezdők akár a mesterekkel is edzhetnek?
-BA: Én is pont most fejeztem be az edzésemet, ahol számomra is az volt a nagyon nagy nehézség, hogy teljesen kezdőktől a 4 danos mesterig álltak benn a sorba. Itt most van lehetőség teljesen keveredni, ami mondjuk nekem nem könnyítette meg a munkámat.
-FB:Ez egy egy órás edzés volt?
-BA: Majdnem két órás volt
 
 
 

-FB: Látom már készülsz a további küzdelemre, úgyhogy gyorsan szeretném megköszönni az idődet, és már csak egy képet készítenék rólad!
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Interjú Fris Ferenccel

 

-FB:Kérnék egy rövid bemutatkozást
Fris Ferenc: a Budai Harcművész Sportegyesület elnöke, 4. danos mester vagyok kyokushinkai szakágban, de örök tanulónak hívom magam. Küldetésemnek érzem a napi edzés mellett, azt a mottót hogy „ha a mozgásod megváltozik, akkor megváltozik az életed”. Ezért próbálok szervezni kisebb-nagyobb rendezvényeket, hogy ha egy értelmes és jó szabadidő eltöltését keresnek, akkor talán amit mi csinálunk az segíthet.
 Ez most egy nagyobb rendezvény, három országból is vagyunk itt, és ez az ötödik év, hogy ilyen rendezvényünk van.
FB:Körülbelül hány résztvevő van?
FF: Olyan 150.
FB: Ebből mennyien csinálják végig a 24 órát?
FF: Ennek nagyjából a fele, ehhez jönnek még hozzá azok gyerkek vagy szülők akik a pást mellől támogatják, segítik a sportolókat, tehát ők is végigcsinálják.
Itt az lenne a történet lényege, ahogy az LGT is mondja: ”csak az jöjjön, aki bírja, aki végigcsinálja”
FB: Mit is kell tulajdonképpen teljesíteni ahhoz, hogy valaki elmondhassa: megcsinálta a 24 órás, igen kimerítő kihívást?
FF:Ez egy különleges rendezvény a különlegessé válni akaróknak.
Az a vicc, hogy mindenki különleges tud lenni, csak egy pici figyelem kell, és egy pici hit, és merni kell átlépni bizonyos korlátokat, harmóniában az emberi test képességeivel, pihenők beiktatásával.

Gyakorlatilag minimális eltávozással, 24 órát ebben a miliőben tölt úgy, hogy minden órában edz, küzd, katázik (szerk.:formagykorlatozik). Gondolj bele, egyetlen nap alatt többet tud megcsinálni, mint más akár 1 hónap alatt, nemcsak fizikailag, de szellemileg a figyelem-öszpontosításban is.

FB: Ellenőrzitek-e a résztvevők teljesítményét?
FF:  Három lépcső van:
A harcművészetekben fontos az önfegyelem és az őszinteség.
Emellett van egy kis füzete a résztvevőknek, amit óránként aláír valaki.
 A harmadik pedig az, hogy minden klub edzője maga is ellenőrzi az elvégzett munkát.
Az összes 24 órát teljesítő kap egy szép oklevelet, és a támogatóknak hála kisebb ajándékokat is tudunk osztani.
 
FB:Voltak-e külsős, nem kyós résztvevők?
FF:Most Zen Bukan kempósok is vannak, és korábban voltak kudósok, ashiharások.
FB:Mik a szabályok?
FF:Kyo szabályok szerint megy a küzdelem. Fejre ütés, fogás és dobás nincs.
Ha ezt betartja lehet bármilyen ruhában, bármilyen színben, bármilyen feliratban!
FB:Miért jó, ha eljönnek ide?
FF:Mert ez egy nagyon jó megmérettetés. Ha valaki a saját klubjában, szervezetében azt mondja, hogy sokat csinálok és mutatok, azzal, hogy eljön, le tudja magát tesztelni.
Aki el se mer jönni, és azt hiszi a saját kakasdombján, hogy ő olyan okos, az ott is marad. Itt most sok olyan szervezetből jöttek el, akiknek a vezetői haragban vannak egymással, és itt mi küzdünk és kihozzuk egymásból a legjobbat, de mégsem verjük egymást laposra.
FB: Ez nagyon úgy hangzik mint a budo szellemisége.
FF: Nem én mondtam, de ez lenne fő cél.
FB:Milyen felkészültség kell ehhez a kihíváshoz?

FF: Jó kérdés. Mondjak egy érdekességet? Sokan a képzettek közül sem mernek eljönni. Ide nullkilométeres embereket is elhívunk, gyerekeket, szülőket, akik egy-két hónapja edzenek csak. Persze ők találnak egy alacsonyabb célt maguknak, inkább erősítenek, és kevesebbet küzdenek. Aztán azt veszik észre, akár kétszer többet is megcsináltak, mint tervezték, mert nem verik szét őket, és itt így megtalálja a zsák a foltját.
 
A haladók haladókat, a kezdőbbek kezdőbbeket. Aztán megdöbben, hogy még csak most kezdett edzeni, de már mennyi mindent megcsinált.
   
FB:Úgy érzem ez egy nagyon fontos eredménye lehet a rendezvénynek. Még egy utolsó kérdésem volna mit jelent a 24 órás edzés plakátján a TAMESHIWARI kifejezés?
FF:Megpróbáltatás, vagy kibírni a megpróbáltatást.
FB: Köszönöm a riportot és további jó edzést a még hátralévő második feléhez a kihívásnak!
FF: Én is köszönöm. Az olvasóknak pedig javaslom a tigrisdojo.hu oldalunkat, ahol sok hasznos és érdekes info van a harcművészetekről!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr513299348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2011.10.15. 09:31:38

Nagyon jó móka volt idén is. :o)
süti beállítások módosítása