Végre  alkotmányos alapjog lett  az önvédelem!  Mostantól nem a megtámadottnak kell bizonyítania a jogos védekezést, így a bíróságok gyorsabban hozhatnak ítéletet.   A támadóknak a jövőben számolniuk kell azzal, hogy a bűncselekmény elkövetésekor az életüket is kockáztatják-

 

 

 

 

 


 

 A változás azt jelenti, hogy például egy ököllel támadó betörővel szemben kést, husángot vagy akár vasvillát is lehet ragadni - mondta az M1 híradójának Kabódi Csaba, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense.

 A támadónak(szerk.:betörőnek) annyiban nehezebb( szerk.:a helyzete), hogy idegen területen mozog, a jövőben pedig arra készülhet, hogy ellenséges területen fog mozogni, ahonnan támadást is kaphat - nyilatkozta Végh József kriminálpszichológus.

 

 

 

 

 

 

 

 

A szakember szerint a bűnözőknek fel kell készülniük arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor az eddiginél is nagyobb kockázatot vállalnak, az áldozat ugyanis bármivel védekezhet. Hangsúlyozta: az önvédelem alapjoggá emelésének van visszatartó ereje is, mert a bűnözők számolnak azzal, hogy a bűncselekmény elkövetésekor az életüket is kockáztatják. (Forrás: MR1, m1)

 

 

 

 

 

 

 

A fighterblog véleménye szerint, ez sokat javít a biztonságérzeten, hiszen mostantól nem kell a régóta közszájon forgó "Ha szerencséd volt, és szétverted a támadót, húzd be egy kapualjba" jogász-baráti tanács mentén cselekedni. Amire figyelni kell az "mindössze" az önvédelmi szituáció bizonyíthatósága, ami ha betörésről van szó akkor viszonylag egyszerűbb, ha utcán, közterületen-nyilvános helyen történik a támadás, akkor viszont szemtanúkra is szükségünk lesz!

 

 

 

 

 

 

 


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr693519715

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 1292. A jogos önvédelem mint gerillamarketing avagy Fico doktor és a jószándékú vízvezeték-szerelő 2012.01.18. 12:09:11

(Nem, a  címben nincs elütés, nem gorillát akartam írni.) Robert Ficonak nem nagyon megy a blogolás, 2011. április 7-én tettem be a blogját a readerembe, azóta kilenc bejegyzést produkált. Most a legutóbbival fogunk foglalkozni, mely egy mindannyi...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KunEmber 2012.01.04. 19:09:42

Fighter, ne siessünk annyira! Mit mond az alaptörvény? "Mindenkinek joga van a TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTTAK SZERINT a személye blablabla közvetlen fenyegető jogtalan támadás elhárításához."

Tehát mire hivatkozik az alaptörvény? A törvényre, ami jelenleg az ezen a ponton NEM MÓDOSULT BTK.

Szal sajna bullshit szerintem...

Dr. Végbél Józsi hitelességéről pedig ennyit: www.youtube.com/watch?v=uqsndwSHpEw (igen, ő a papírlapos...)

KunEmber 2012.01.04. 19:25:57

Héjj, moderálod a kommenteket? :)

KunEmber 2012.01.04. 19:26:44

Ja, a tv. ami nem módosult az a BTK.

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2012.01.04. 20:35:51

"A változás azt jelenti, hogy például egy ököllel támadó betörővel szemben kést, husángot, vagy akár vasvillát is lehet ragadni - mondta az m1 Híradójának Kabódi Csaba, az ELTE Állam és Jogtudományi Karának tanszékvezető egyetemi docense."

almosvandor · http://vilagvegeutan.blog.hu 2012.01.11. 17:43:33

Szívesen hallanék sok ilyen esetről, ahol tulajdonos meg tudta védeni magát.

KTZ · http://www.kutya-macska-hamvasztas.hu/ 2012.01.13. 13:38:53

Én attól félek ez megint csak egy városi legenda lesz... aztán ha tényleg kivered a szart a betörőből ugyanúgy elvisznek majd téged is...
süti beállítások módosítása