Interjú kemény kérdésekkel késről, önvédelemről, edzésről

Krishna Godhina Tóbás Mátyás 2.jpgGuru Krishna Godhaniával beszélgettünk, a Sayoc Kali (e.: szajok kali)  szervezet európai vezetőjével, az általa Budapesten tartott nemzetközi szemináriumon. 

A képen Guru Krishna Godhania (jobbra) és Tóbiás Mátyás, a magyarországi vezető.

Fighter Blog: Sokan azt gondolják, hogy a kés nem jó önvédelmi fegyver, több, például jogi okokból sem. Mi erről a véleménye?

Guru Krishna Godhania: Az adott ország törvényeinek meg kell felelni. De egy penge nem csak kés lehet, hanem akár egy tollat is lehet szúrófegyverként használni. Mindig hangsúlyozzuk a törvényes keretek betartását.

FB: Magyarországon nagyon komoly jogi következményei vannak, ha önvédelemből kést húzok, és ezzel sérülést okozok. Ezt teljesen másként kezelik nálunk, mint mondjuk Amerikában.
 
GKG:  Nem akarunk kést viselni, de lehet nálunk egy kisebb méretű elemlámpa, feltekert vastagabb magazin, amit lehet használni a késhez, rövid bothoz hasonlóan. Amikor esik az eső, ilyen lehet egy ernyő is. Angliában például ez szinte egész évben normális viselet.

Sokat foglalkozunk a veszély felismerésével, a támadó jellegű testtartás, testbeszéd viselkedés bemutatásával. 
Ha lehet, el kell kerülni a veszélyt.

Ha szituáció van, akkor se mindegy, hogy milyen kéztartással állunk, hogyan teremtünk távolságot. Nyitott tenyérrel nem vagyunk agresszorok, de képesek vagyunk időben reagálni. Egy késes fenyegetés esetén, ordítani, üvölteni kell, hogy KÉS, KÉS VAN NÁLA, ilyenkor gyakran elmenekül a támadó. Sokan megnémulnak, pedig többször megállíthat egy fenyegető helyzetet, hiszen legtöbbször az elkövetők könnyű áldozatot keresnek, és előnytelen számukra a rájuk irányuló figyelem.

A Sayoc Kali nagy rendszer, és az adott ország, és környék, az ott élő gyakorlók szociális hátterét is figyelembe véve oktat mást és mást.


FB: Mennyi idő alatt válhat egy teljesen kezdő stabil, alapszintű tudás birtokába, ha heti 2-3 edzéssel és napi 15-20 perc otthoni önálló gyakorlással számolunk? 

GKG: Ha rendesen jár, és otthon is gyakorol, akkor mondjuk olyan 3-6 hónap alatt az alapokat el lehet sajátítani.

FB: Vannak fokozatok, vizsgák?

GKG: Vannak fokozatok természetesen, bár olyan gyakorlók is vannak, akiknek már több fekete övük van más stílusban, és nem törekednek vizsgázni. Az oktatói szint meglehetősen magas. A magyarországi vezetőnk, Tóbiás Mátyás is Krav-Maga és Inosanto Kali stílusokból is oktatói vizsgákkal a háta mögött kezdett el tanulni.

akcio 1.JPGFB: Utolsó kérdésem, ami többször is felmerült nálunk, és különböző önvédelmi és késes fórumokon: van-e esélye megvédeni magát puszta kézzel valakinek, ha egy ölési célzattal vadul támadó késes emberrel találja szemben magát, volt ideje felismerni, hogy mi történik, de nincs lehetősége semmilyen módon elkerülni az összetűzést?
 
GKG: A szituáció taktikai hátterét kell először figyelembe venni. A legrosszabb, ami törtéhet, hogy lefagysz.A korábban említett KÉS VAN NÁLA kiáltással, figyelmet kell vonni rá, megzavarni, és értékes pillanatokat nyerni a cselekvésre. Persze egy elhagyott helyen ez nem lesz elég.
Tanítjuk, hogy tárgyakat hajítsunk a támadó felé (kulcs, aprópénz stb). Ilyenkor időt próbálunk nyerni a cselekvésre, hogy elmenekülhessünk.

FB: Ez azt jelenti, hogy egy Sayoc-oktató is ezt tenné?

GKG: Igen, egy civil helyzetben ezt tenné. Persze rendvédelmi vagy katonai szituációban már más a helyzet. A civil, fegyveres rendvédelmi és a katonai testületek képzési anyagaiban az oktatás fókusza, felépítése, a különböző célok miatt mindhárom esetben más.

A magánszférából jövő emberek esetében pusztakezes védekezés a legfontosabb. A rendvédelmi testületek rendelkeznek lőfegyverrel, így a cél inkább a saját lőfegyver elérése, illetve a gyanúsított lefegyverzése, lefogása, bilincselése.

A katonák esetében pedig egész mást oktatunk. Közelharckor az ellenség megpróbálja megszerezni a lőfegyvert, ilyenkor kerülhet elő a kés, vagy olyan esetben, amikor csöndes fegyverhasználatra van szükség kis távolságról. Sok lőfegyver kés ellen, pusztakéz-kés, kés-kés variációt-szituációt gyakorolnak.

Visszatérve az önvédelemre, fontos ilyenkor, hogy megfontoltan kell cselekedni! Sok harcművész instruktor tanítja, hogy fuss el, de ehhez tudnod kell, hogy elég jó-e a kondíciód, és le tudod-e futni a támadót, milyen cipő van rajtad stb., mert a végén, ha utolér, akkor kifulladva kell küzdened. Ez az egyik tanítványommal meg is történt. Ha jó lehetőség adódik a futásra, akkor valamilyen forgalmas helyet kell megcélozni. Be kell futni például egy nagyobb kamerával felszerelt áruházba vagy boltba.

akcio 3.JPG

Ne zsebre dugott kézzel a földet bámulva sétáljunk, hanem húzzuk ki magabiztosan magunkat, és legyünk tudatában a körülöttünk zajló dolgoknak. Persze ne bámuljunk mások arcába, hiszen ez is konfliktushoz vezethet. Testtartásunkból, mozgásunkból, tekintetünkből látszani fog, hogy nem vagyunk ideális áldozatok, míg a támadók jellemzően könnyű ellenállást nem tanúsító zsákmányt keresnek. Sok ilyen dolgot tanítunk az áldozat kiválasztásnak mechanizmusáról, főleg a gyerekeknek.

Napestig tudnám még sorolni, de Mátyás most jelzett, hogy mennünk kell, hogy tartani tudjuk a menetrendet. (A szeminárium után Guru Krishna Godhania egyenesen a repülőtérre indult, hogy tartani tudja sűrű időbeosztását.)
 
FB: Köszönöm az olvasók nevében is a válaszokat.

*******************************************

Legközelebb Budapesten Október 13.-án lesz nemzetközi Sayoc-tábor, erről a sayoc.hu honlapon lehet majd tájékozódni.
Remélhetőleg ezen is jelen leszünk, és folytathatjuk a beszélgetést, mert maradt még pár kérdésünk,  illetve az olvasók esetleges kérdéseit is szívesen feltennénk. 

************************************************

Névjegy:

Guru Krishna Godhania :
1982-ben találkozott először harcművészetekkel, karatével, majd amatőr versenyszerű boksszal.
1988-ban találkozik a Fülöp-szigeteki harcművészetekkel.
1990-től személyesen is rendszeresen utazik a Fülöp-szigetekre tanulni.
Az egyetem alatt kezdett a Fülöp-szigetekre járni a nyári szünetek alatt.
1996 óta űzi professzionálisan szakmaként az oktatást,
11 éve tanul  és dolgozik a Sayoc családdal.
10 éve az európai szervezet vezetője. Svédországban, Olaszországban, Spanyolországban, Angliában, Magyarországon, Németországban, Belgiumban, Ausztriában és Oroszországban vannak iskolái.

Rendszeresen dolgozik együtt elit katonákkal, a brit fegyveres erők embereivel, valamint az amerikai hadsereg katonáival, profi harcművészekkel, és kezdőket is oktat.

Sayoc Kali:
A kali gyűjtőnév (mint pl. a karate) és a Fülöp-szigetekről származó késes-pengés-botos harcművészetekre használják. A Sayoc családnév, és ennek a modernizált kaliirányzatnak a neve is egyben.

A többi Fülöp-szigeti harcművészettől abban különbözik, hogy utcán dolgozó rendőrökkel, harctéren küzdő katonákkal is napi kapcsolatban vannak, akik éles helyzetekben tesztelik, hogy mi segít, és mi nem élve hazajutni.

csoport.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr145467478

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Védd magad 2013.09.04. 12:58:37

Manapság a személyi biztonságunkért egyre inkább mi magunk vagyunk felelősek. Zúdulnak ránk a "kék" hírek a sajtóból és televízióból. Kifosztották, kirabolták, megverték, súlyosan bántalmazták, szélhámosok átvágták -és sorolhatnám hosszan a szokásos ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.04. 13:53:22

az azért durva, hogy az index2-őn közélet címkét kapott a bejegyzés. :S

Uglee · http://nagydobraverem.blog.hu 2013.09.04. 14:37:53

@doggfather: az az igazán durva, hogy a mai napig vannak olyan ostoba emberek, akik képesek leírni azt, hogy "2-őn", meg "2-őt", meg "DVD-ét"... "kettő-őn", tényleg?

teddybear01 2013.09.04. 22:11:43

Ha késsel rám támadnak, én leszek olyan bátor, hogy azonnal elfutok. Ha meg a pasi gyorsabb nálam, az első hosszabb és nehezebb dologgal pofáncsapom. Aztán addig verem, amíg mozog.

Inkább, ülök pár évet a sitten, mint fekszem egy örökkévalóságig a sírban.

YAN CHI 2013.09.05. 00:36:29

Magyarországon a törvény tiltja az önvédelmet, a magántulajdon védelmét. A törvényhozók NYILTAN a bünözők, rablók, betörők, garázdák, gyilkosok oldalán állnak, és az emberek nemhogy nem tesznek ez ellen semmit, de még csak fel sem háborodnak. Ez már a vég.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.09.05. 07:54:09

@teddybear01: ez az elfutós a legjobb tanács.

A "szégyen" miatt nem kell kórházba, börtönbe menni!

És azért "", mert nem szégyen elfutni egyáltalán.

belekotty 2013.09.05. 11:46:25

Nagyon tetszett az a tanács, hogy kiabálni kell hogy "Kés van nála! Kés van nála!". Ez több szempontból is hasznos. Tudatosítja a támadóban hogy a környezet tudja hogy késd van nála, tehát ha megszúr, onnan kezdve biztos hogy ülni fog mint Monte Christo If várában.
Azt is tudatosítottuk hogy megrémültünk és életünket féltettük ha ezek után levertük egy vasszékkel, és hogy fel ne kelljen még átvertünk a szívén egy karót is, tiszta ijedt önvédelemből.

Ben77 2022.01.15. 23:20:58

Ezt a témát jó lenne folytatni....
süti beállítások módosítása