Bruce Lee-től szabadon idézve: "A harc nélküli győzelem lényege, ha ott sem vagy." Az önvédelemmel és kriminalisztikával foglalkozó szakemberek szerint az első két legfontosabb önvédelmi gyakorlat a veszély felismerése és elkerülése

Ezek fontosságban megelőzik a harci képességeket, ráadásul könnyebben és gyorsabban megtanulhatók! Sok büszke harcos sérül, vagy hal meg olyan összetűzésben, amit egy verekedni nem tudó, de a bűnelkövetés háromszögszabályát, és az erőszak kialakulásának ötlépcsős fokozatát ismerő és használó "civil" karcolás nélkül megúszhat.

A verekedős önvédelmi gyakorlatozást persze nem helyettesítik, de megelőzhetik a fizikai támadások nagyobbik részét, ami, lássuk be, a legtöbb embernek sokkal reálisabb cél, mint közelharcban megvédeni magukat és igazukat. Ezért érdemes első körben ezek alapjait elsajátítanunk.

Veszélyfelismerés és a háromszögszabály használata.

A veszélyfelismerés alapja, hogy szemünket és fülünket nyitva tartsuk, aktívan befogadva a környezet jelzéseit, és a lejjebb részletezettek figyelembevételével kialakuljon egy ingerküszöb, amely szituációs mintafelismerés elve alapján működik, és szükség esetén automatikusan beindítja a vészhelyzeti gondolkodást és cselekvést. Ha a bűnelkövetőkre jellemző viselkedést sikerül korai stádiumban meglátunk, meghallnunk és fel is ismernünk (!!!), majdnem biztos, hogy viszonylag könnyedén elkerülhetjük őket.

Természetesen nem kell titkosügynökökké vagy paranoiássá válnunk, csak az egyértelmű, szinte ordító (néha szó szerint is) jelzések tudatosítását kell állandó szokásunkká tennünk, vagyis folyamatosan bekapcsolva kell tartanunk a vészjelző automatikát. Ez pont olyan, mint ahogy az autóknál is folyamatosan működik a kipörgésgátló vagy a légzsák-elektronika, amint a kocsi motorját elindítjuk (sőt a légzsák anélkül is).

Egy erőszakos cselekmény kialakulásához a bűnelkövetési háromszög mindhárom szárának jelen kell lennie. Ezeknek a felismerése az, amire törekednünk kell. Szóval mi is ez a bizonyos három kérdés, amit fel kell tennünk magunkban, ha gyanút fogunk?

Képesség – lehetőség – szándék

Ha bármelyik pillér kikerül ebből a háromszögépítményből, akkor öszedől, vagyis csökken az esély a támadásra.

Képesség

Rendelkezik-e a "gyanúsítottunk" olyan képességgel, ami a támadáshoz kell? Elég erős-e, van-e kése, esetleg többen vannak-e stb.

Lehetőség

Van-e lehetősége egy támadás kivitelezésére? Mekkora a fizikai távolság közöttünk? Egyedül vagyunk-e vele, vagy olyan környezetben, ahol gyorsan segítséget kaphatunk? Ha többen vagyunk, számíthatunk-e segítségre maximum húsz másodperen belül?

Ne felejtsük el, hogy simán kirabolhatnak mások szeme láttára is, tehát nemcsak az számít, hányan vannak körülöttünk. A nyugdíjasklub bulija például nem biztos, hogy a legjobb biztonsági emberanyag.

Arról a szégyenletes dologról nem is beszélve, hogy a legtöbbször az tapasztaltam, hogy nyílt színen történő támadáskor senki sem siet az áldozat segítségére, mégha a támadó egyedül is van.

Az is megtörténhet, hogy megerőszakolnak egy nőt úgy, hogy a szomszédos szobában többen is tartózkodnak.

Tehát nemcsak az a kérdés, hányan vannak körülöttünk, hanem hogy számíthatunk-e ezen emberek azonnali segítségre.

Szándék

Olyan tudatállapotban van-e az illető, hogy az erőszak alkalmazása számára még elfogadhatóan alacsony kockázatot jelentsen, a várható nyereséget / előnyt / örömöt figyelembe véve? A bűnöző nem harcolni akar, hanem a legkisebb sérüléssel és minimalizált jogi kockázattal áldozatot találni, akit megtámadhat / kirabolhat / megerőszakolhat. 

Példa lehet a "kétszárú", vagyis nem működő bűnelkövetési háromszögre, ha egy bevásárlóközpontban észrevesszük, hogy egy háromfős társaság minket figyel, miközben fizetünk egy boltban, majd arra indulnak, amerre mi is vettük az irányt.

Egy bekamerázott, biztonsági őrökkel teletömött plázában a körülmények (lehetőség) kevésbé adottak egy erőszakos cselekményre, még ha a bűnőzők szeretnének is rabolni (szándék), és fizikailag is elég erősek, esetleg kés is lapul a zsebükben (képesség).

Azt is fel kell ismernünk, hogy csak addig vagyunk viszonylag biztonságban, amíg a bűnelkövetési háromszög "lehetőség" oldala nem megfelelő, vagyis amíg a plázában maradunk. Itt kell a veszélyelkerülést alkamaznunk, amiről egy következő posztban lesz szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr521898277

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A rezsim züllöttsége 2010.04.06. 21:56:40

 Ami ma zajlik a világban, az egy aljasság. A tisztességes, becsületesen dolgozó emberek minden lépését figyelik. Kismillió szerv, szolgálat, ügynökség archiválja a telefonbeszélgetéseinket, a bankkártyahasználatunkat, a reptereken szkennelne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.04.06. 13:08:44

jó írás! jól össze lett foglalva a lényeg.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.04.06. 14:59:22

@GRAN TURISMO: ez a postod nem fér bele az arculatunkba.

magyar bucó 2010.04.06. 15:06:56

Viszont a való életbe sajnos belefér. :(

mement 2010.04.06. 15:55:54

remek poszt, nekem sok ujjat nem mondot, de ilyen vilagosan es osszeszedetten megfogalmazva jo volt olvasni, remelem folytatod:)

cannist 2010.04.06. 16:05:08

Szép post, gratula, csak így tovább.

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2010.04.06. 16:17:57

Egy ismerősömet egyszer kirabolták a saját lakásában, eközben brutálisan megölték. 40 késszúrás és úgy megverték, hogy nem lehetett felismerni. Mindezt a kivilágított lakásban. A szemben lévő lakásból egy nő vasalás közben végig nézte, a rendőröknek azt mondta, úgy vélte, valami szerepet próbálnak. A házmester pedig szorgalmasan felmosta a lakásból kifelé ott ragadt véres lábnyomokat. Úgy, hogy az ajtót be sem csukta maga után a tettes!
Na, így lehet számítani a környezet segítségére.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.06. 18:08:14

Azért megvannak annak okai, sőt felelősei is, hogy a magyar társadalom szolidaritását így sikerült valakiknek tönkretenniük.
Mikor lesz felelősségrevonás?

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.04.06. 18:49:22

@Epikurosz: "...a magyar társadalom szolidaritását így sikerült valakiknek tönkretenniük..."

Mint volt bűnüldöző mondom: ameddig még a saját apám is felháborodottan nézte, hogy három rendőr vonszol egy embert, mert képtelen volt elhinni, hogy még így is sikerült szétrúgnia egy rendőrautót a részeg garázdának... amíg minden szir-szaré' feljelentést tesz az állampolgár, de harapófogóval kell kiimádkozni belőle, hogy tkp. mi történt... amíg a szemtanú azt is letagadja, hogy az adatait felíró, intézkedő rendőr mellett állt a buszon a verekedés kezdetén, addig nagy reményeket nem kell egy büntetőeljáráshoz fűzni.

Nem vagyok nagy kriminalisztikai szakember, de az áldozattá válás egyik nélkülözhetetlen kelléke az 'aktív környezet hiánya vagy közömbössége', és ezt a rablók ha szakszerűen megfogalmazni nem is tudják, még 60-as IQ-val is megérzik, netán megtapasztalták a közönyt.

Pályafutásom vége felé már nem is tudtam volna megmondani, hogy ki az utálatosabb számomra: aki rabol, vagy az áldozat, aki fél elmondani a felderítéshez nélkülözhetetlen körülményeket (persze hónapok múlva teli pofával szidja a tehetetlen igazságszolgáltatást):-(

Abba az irányba meg se próbáljunk elmenni, hogy ha mégis eredményesen zárul egy nyomozást, mivé silányul az ügyész és a bíró asztalán hónapokat, éveket pihenve (az igazi tökös ügyészek és bírók 80 %-a - a két kezemen meg tudom mutatni, hányat ismertem meg - előzőleg VOLT bűncselekmény áldozata)...

Tehát: először rá kell venni a sértettet, hogy merjen beszélni, másodszor rá kell venni a szemtanúkat hogy merjenek odanézni... ezután már nem nehéz elvárás a tömegtől, hogy látva egy támadást, meginduljon... igen, semmit nem kell csinálni, csak úgy tenni, mint aki nem akarja hagyni a bűnös szándékot: századrészére csökkenne az erőszakos esetek száma...

A pályafutásom kezdetén pl. egy klasszikusan végrehajtott nemi erőszakhoz kevés volt a sértett állítása, védekezésre képes állapota függvényében elvárás volt, hogy legalább próbáljon!!! védekezni. Nem biztos hogy az volt a helyes nézőpont, de az sem jó, ha az áldozat maga is azt kívánja, hogy ha már meg kell lenni, essünk rajta túl minél gyorsabban és egyszerűbben...

El kell érni az embereknél, hogy próbáljanak védekezni: kiabáljanak, védekezzenek, a beletörődés rosszabb, mint két pofon...

BKV reszelő 2010.04.06. 18:52:19

@mement: Akkor mondok neked "ujjat". Középső ujj ! Tanulj meg már írni, mert hülyén halsz meg. ;)

reloaded 2010.04.06. 19:59:59

@Koczeka, a pampák királya:
lehet én vagyok a hülye, de az alábbi rész nem értettem

"Abba az irányba meg se próbáljunk elmenni, hogy ha mégis eredményesen zárul egy nyomozást, mivé silányul az ügyész és a bíró asztalán hónapokat, éveket pihenve (az igazi tökös ügyészek és bírók 80 %-a - a két kezemen meg tudom mutatni, hányat ismertem meg - előzőleg VOLT bűncselekmény áldozata)..."

Elcseszett nick 2010.04.06. 20:08:35

Még egy fontos dolog a jó diplomáciai készség. Többször sikerült összehaverkodnom olyan tagokkal, akik brahiból kötözködtek velem. Egy-két jó nyitómondat csodákra képes. Persze semmit nem ér, ha ki akarnak rabolni, vagy nagyon elszántak, így csak akkor érdemes ezzel próbálkozni, ha az elkerülés nem sikerült (meg persze, ha nagy dumás az ember).

Ennek a módszernek a csúcsa az volt, amikor egy félreértés miatt meg akart veretni egy srác, aztán addig dumáltam, míg én fogtam le azt, akinek meg kellett volna verni, hogy ne verje meg azt, aki meg akart veretni. :)

baliquez 2010.04.06. 20:30:40

@Elcseszett nick: Aki korpa közé keveredik előbb-utóbb jól pofánvágják. Ne bratyizzál bűnözőkkel, a cimbiskedésük célja legtöbbször a gyanakvásod altatása.

Elcseszett nick 2010.04.06. 20:39:29

@baliquez: Félreérted. Nem bratyiztam velük. Belémkötöttek. 100-on rohadt gyors vagyok, de 100 után összeesek (józanul, de volt eset, hogy én is ittas voltam, úgy meg 100-on sem vagyok olyan gyors, meg légvonalban sem tudnám megtenni a távot), így a futás nem jöhetett szóba, ráadásul körbeálltak 4-5-en. A verekedés elkerülése végett bratyiztam velük. Eddig mindig bevált. Ráadásul nem kemény bűnözőkről van szó, csak néhány lakótelepi "keménylegényről" (a példában szereplő srác, aki meg akart verni, lehet, hogy túllépett ezen a kategórián, de az szórakozóhelyen történt, és én nem is tudtam arról, hogy valaki pipa rám, míg nem találkoztunk szembe).

De valóban elkerülni a legjobb az ilyen alakokat, de ha sarkon bekanyarodva belefutsz a tutiba, akkor jobb levágni az Oscar esélyes dumát, mint egyből pofozkodni.

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2010.04.06. 21:11:25

@reloaded: A mondat első része arra utal, hogy egyenlőre az igazságszolgáltatás rendszerében az első helyet elfoglaló felderítésnél maradjunk, mert a vádelőkészítés, tárgyalás és ítélethozatal önmagában külön blogbejegyzéseket érne meg (nem a pozitív megítélése miatt).

A mondat második része pedig önmagam figyelmen kívül hagyása, amikor mégis megjegyzést tettem a nyomozást követő procedúrát végzőkre - szintén nem túl kedvezőt - arra utalva, hogy amelyik ügyész vagy bíró még nem élt át egy spontán verést vagy lakás/autó-feltörést, az addig nem tudja az áldozatok szemszögéből megítélni egy ilyen cselekmény pszichikai hatását és így az ügy számára nem más, mint egy jól-rosszul megírt krimi, amit nem képes objektíven megítélni és megnyugtatóan igazságot szolgáltatni (a büntetés legyen VALÓDI büntetés ÉS egyben erkölcsi ELÉGTÉTEL is... minimum).

jelentéktelen alak 2010.04.06. 21:31:45

Végszükség esetén ez a jó tanács.

De elég szomorú, hogy úgy kell élnie a "civilizált2 embernek az életét a XXI. századi Európa közepén, mint egy gazellának az Afrikai szavannában. résen lenni és várni mikor akar rátörni a ragadozó. Közben úgy viselkedni, hogy mikor eljön az idő, ne ő legyen kinézve.

Nem tudom, hogy a tyúk, vagy a tojás volt előbb. De ne csodálkozzon senki azon, hogy közömbös a társadalom, mikor a rendőrök nem nem tudnak, hanem nem is akarnak dolgozni.

Néhány éve egy cserbenhagyásos közlekedési baleset után én mutattam meg a rendőrnek, hogy vannak az elkövető elveszített iratai az árokban. Erre 3 hónap múlva, megkaptuk a határozatot, hogy a tettes ismeretlen, a nyomozást lezárták. Hát ilyen rendőrség mellett, legyen az ember őszinte tanú???
Magukra sem tudnak vigyázni...

Tény, hogy a rendőr munkáját segíteni kellene akkor is, ha éppen nem tetszik amit csinál. De a rendőrnek is akarnia kellene dolgozni!

Nem jó ez a közöny, nekem sem tetszik. Magam többször is tanúskodtam, idegenek ügyében is. De egyik ügynek sem lett felelőse. Viszont többször lettem megfenyegetve...

Viktor H 2010.04.06. 21:57:40

@jelentéktelen alak:

Ilyenkor lenne jó ha egy benfentes rendőr elmondaná ,hogy ezek miért vannak.
Példának okáért miért nem állitják meg a sötétitett üvegü merdzsót és audit miért a kisnyugdijast basztatják .
Ez persze meredek példa de kb ez megy.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2010.04.06. 22:04:28

@Koczeka, a pampák királya:
Teljesen egyetértek azzal, amit leírtál.

@Elcseszett nick:
Tpikusan az "új kor" produktuma vagy. Megtanultál egy jó kis elhárító technikát, és az, hogy másokkal mi történik, téged már nem érdekel annyira. Ha másznánk a hegyen, és gurulna felénk egy kődarab, te félrehajolnál, hogy engem, mögötted eltaláljon. Individualista ember vagy, és ez egy ideig működik is, amíg neked is nem ég körmödre a gyertya. Előbb-utóbb elkap téged is a gépszíj.

Viktor H 2010.04.06. 22:08:07

@Epikurosz:

Kicsit túlzol.
Elöször ésszel kell cselekedni és ha ugy nem megy akkor kell erövel ,de azért azt is ésszel .

jelentéktelen alak 2010.04.06. 22:25:12

@Viktor H:

Úgy gondolom, hogy a rendőrök is emberek, mikor leteszik a szolgálatot, pláne azok. Őket is éppen úgy védi meg a rendőrség, mint aki pl esztergál, vagy kabátot var napi 8 órában.

Ők is ismerik a technikát, hogy hogyan kerüljék el a bajt...

Számomra ez elkeserítő.

Viktor H 2010.04.06. 22:31:13

@jelentéktelen alak:

Ők is emberek és ők is szar pénzböl élnek és van ami nekik sem éri meg ... pl ."feleslegesen" túlórázni ..

jelentéktelen alak 2010.04.06. 22:38:10

@Viktor H:
Nem is ez a része zavar, hanem hogy a rendőr nem mer intézkedni.

Vannak országok, ahol a szolgálaton kívüli rendőrnek is olyan tekintélye van, hogy még feleseli sem mernek vele. Mögötte is ott áll a rendőrség, meg a jog.
Magyarországon meg az vagány, aki szívatja a rendőrt. Hogy a politikusainkról már ne is beszéljek, aki így vagy úgy kampánycélokra használják a rendőrséget.

Viktor H 2010.04.06. 22:44:30

@jelentéktelen alak:

Sajnos a fene nagy szabadság meg liberalizmus és a jogvédők ezt csinálták a rendőrséggel ! A TVben isazt hallod,hogy a rendőr megvert ezt vagy azt akárkit ,de azt sose hallod ,hogy miért .
És ne adj isten ha az illető egy kisebbségi akkor rögtön ott van ,hogy "biztos mer'cigány "
Ha tudod ,hogy az állásod és megélhetésed bánhatja egy ilyen eset miatt akkor több dolog felett hunysz szemet ,mert nem akarsz kockáztatni föleg nem rendőrként cigányok közé menni a börtönbe

jelentéktelen alak 2010.04.06. 22:54:48

@Viktor H:

többé kevésbé egyetértünk, de én nem annyira a szabadságot, a liberalizmust, meg a jogvédőket teszem ezért felelőssé.

Nem vagyok a rendőri túlkapásoknak sem a híve, úgy gondolom, hogy mindenki ártatlan, míg jogerősen el nincsen ítélve. Egy ártatlannak meg jár méltóság, a tisztelet.

De a vétkeket sokkal komolyabban kellene kezelni. Pl. ha nincsen bekötve a biztonsági őv, 10.000+Ft büntetés. Ha le is hülyézed a rendőrt, vagy trágár módon beszélsz vele, akkor 100.000+Ft. Ha vissza eső vagy, akkor először 1 hónap, aztán 1 év, majd 5 év, stb. Ha meg sem állsz neki az ellenőrzésre, akkor 5+év. De ez a lépcső vonatkozna a tyúklopástól a hivatali hűtlen kezelésig, mindenre.

Ha meg túl terhelt a rendőrség, akkor ne szépíteni kell statisztikát, hanem vonzóbb feltételekkel több rendőrt toborozni. Engem az sem érdekel, ha az adómból milliókat keresnek és 30évesen nyugdíjba mennek, ha olyan a munkájuk, hogy nyitott ablaknál és ajtónál alhatok.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.04.06. 23:20:49

@Koczeka, a pampák királya: az első hozzászólásodban szereplő dolgokat szeretném saját élménnyel alátámasztani: Többször sikerült nőket ért utcai molesztálást, és készülő bántalmazást megelőznőm csak azzal, hogy messzíről odakiabáltam, semmit sem kellett tennem fizikailag. Ha gáz lett volna még vígan el tudtam volna futni, ha nem jön be...Merni kellene kinyitni a szemünket és a szánkat, és minimális erőfeszítéssel, erőszak nélkül is tehetnénk az utcai közbiztonságért.
Köszi a hozzászólásod!

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.04.07. 16:23:24

Hát persze.
Ma "eljárás alá von személy" lettem, mert bátorkodtam feljelenteni egy autóst, aki nem állt meg a zebránál. Két tanúval bizonyítottuk, hogy ki volt a szabálytalan, mégis engem is eljárás alá vontak, mert, mint az előadó mondta:
"Leszóltak fentről, hogy mindig vizsgáljuk meg, nem a gyalogos lépett-e le körültekintés nélkül."
Mindezt úgy, hogy az ábrán jól látható módon a külső sávban már a zebrán voltam, mikor a belsőben az autó elhúzott.
Egy kevésbé rutinos és elszánt embernek ilyenkor az jut az eszébe: Lóf.szt fogok én legközelebb feljelenteni bárkit is, ha alapból utána engem gyanúsítanak meg.
Természetesen esetemben a nyomozást lezárták, nem követtem el szabálysértést, az autóvezetőt megbüntették, de akkor is...

zebraakcio · http://zebraakcio.blog.hu 2010.04.07. 16:27:50

Arról nem is szólva, hogy boldogult sofőr koromban, 10-15 éve én is vettem meg kilóra rendőrt, mert megfordultam tilosban. Na ez teszi tönkre a renomét, meg az, hogy azt mondja a telefonban, ha felhívod: "és én most mit csináljak?"
Nem a liberálisok, a bolsik, a jobbosok meg a tököm tudja kik.

Biztos sokan keményen dolgoznak közülük, de amikor kihívom őket, mert egy jó kocsinak nyitva az ajtaja a nyolckerben, miközben a környéken a lomtalanítás miatt hemzseg a c... a a a kétes alak, és nem jönnek több, mint fél órán át (egy hónappal ezelőtti eset), akkor az egyszerű állampolgárnak megrendül ám bennük a bizalma.
süti beállítások módosítása