Így gyilkolnak New Yorkban

2010.05.27. 07:44

Dancs István Roland krav-maga oktató hívta fel a figyelmünket a New York Times elképesztő információs térképére, amin nem más van feltüntetve, mint hogy hol, hogyan és kit öltek meg az elmúlt években a városban. A térképet a rendőrségtől, a bíróságoktól és egyéb forrásokból beszerzett adatok alapján állították össze, és folyamatosan bővítik. Lehet szűrni időszakra, a gyilkos és az áldozat származására, korára, nemére és a használt fegyverre is.

Többszáz gyilkosság történik New Yorkban minden évben, az adatokból tanulságos következtetéseket lehet levonni. Nők például kevesebbet szerepelnek mind elkövetőként, mint áldozatként, írja a lap, és tragikus módon utóbbi esetben a gyilkosuk szinte mindig valaki olyan, akit ismertek: férj, barát vagy rokon. Az idegenek által megült nők száma jellemzően egy számjegyű minden évben.

A legtöbb gyilkosság Broolynban történik, a lakosság számához viszonyítva azonban Bronx vezet. A legtöbbször, az esetek nagyjából hatvan százalékában lőfegyverrel ölnek.

A legérdekesebb az, hogy a legtöbb gyilkosság a nyári időszakban, július és szeptember között történik. Ezt a trendet már a nyolcvanas évek óta megfigyelték. Steven F. Messner kriminológusprofesszor szerint ennek oka az emberek életvitelében rejlik: a gyilkosságok összefüggenek a társas tevékenységgel, az emberek közötti interakciókból erednek, így nyáron ezekkel együtt megszaporodnak.

Szerző: navarro

5 komment

Címkék: önvédelem

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr22035238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

slowrunner 2010.05.27. 15:36:57

69% lőfegyver, 23% kés.
Előbbi ellen lehetelen, utóbbi ellen is nagyon-nagyon nehéz 'bunyóval' védekezni.

Megerősítette bennem azt a vélekedést, hogy nagyon-nagyon keskeny az a határmezsgye, amikor
- már nem lehet elfutni, elkerülni a konfrontációt
- még lehet esélyed, ha tanultál önvédelmet

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2010.05.27. 15:37:18

Azért a biztonságérzetet jobban befolyásolja, hogy mennyi lopás, rablás, nem is feltétlen erőszakos bűncselekmény történik az ember környezetében.

slowrunner 2010.05.27. 15:41:23

Bár azz hozzákell tenni, hogy itt nálunk (szerencsére) messze nem olyan gyakori a lőfegyver-birtoklás.

Sátán meg a Jocó 2010.05.28. 14:35:37

én nem vagyok ilyen szemérmes, se PC, így bátran ajánlom a kattintást a térkép bal oldalán lévő 'Race/ethnicity of perpetrator"menüpontra, valamint az adatokból levonható következtetések átgondolására.

ebedli 2010.06.03. 14:56:21

@Sátán meg a Jocó: pont azt néztem én is, bár egyáltalán nem leptek meg az eredmények.

Mondjuk érdekes lenne az is, hogy milyen az etnikumok aránya úgy általában a lakosság körében, de az biztos, hogy New York lakosságának nem teszik ki a 60%-át a négerek.

Kíváncsi lennék egy hasonló térképre magyar adatokkal.
süti beállítások módosítása