Pár évvel ezelőtt kezdtek felbukkanni az interneten olyan videók, amik az addig csak legendákban fel-feltünedező gettóharcművészetet, az „52 hárítást” (52 Hand Blocks) mutatták be. Most már több helyen oktatják is a stílust, ami állítólag évtizedekig, némelyek szerint évszázadokig a feketék titka volt, és főleg börtönökben adták tovább. Itt egy ilyen iskola:

Persze aki már legalább egy évtizedet eltöltött a harcművészetek körül, gyanakodva fogadja az ilyesmit: tuti autentikus dolgot tanítanak, vagy valami saját gyártmányú kamut, körékerítve egy kis marketinget? Nem példa nélkül való az ilyesmi, pláne nem Amerikában. Ezt innen nyilván nem tudjuk eldönteni (a kommenteknél azért el lehet kezdeni megfejteni a mozdulatokat, ha valakinek van kedve), nézzük inkább, mit lehet tudni az 52 blokkról, vagy röviden 52-ről?

Mert valami volt/van, újra és újra felbukkan a stílus neve hiphopszámokban, cikkekben, sőt Douglas Century újságíró Street Kingdom című könyvében is előkerül két rövid jelenet erejéig. Az 1999-es könyv öt év története Century barátságáról egy New York-i exgengszterrel, aki rapsztár akar lenni, és mellékesen börtönmúltjának köszönhetően ismer egy sajátos küzdőstílust is. Elsőként talán egy 1974-es Black Belt magazinos cikkben említik a dolgot, ahol azt írják, hogy valaki először 1948-ban, egy börtönben látott „karatetechnikát”, és hogy minden börtönnek megvolt a maga saját stílusa.

Igazság szerint több hasonló stílusról beszélhetünk, melyeket Comstock, Stato, 52 Blocks néven ismernek, összefoglaló néven pedig Jailhouse Rocknak neveznek, de az 52 Blocks név kezdett mostanában terjedni, ezért használjuk mi is ezt. A név eredetére több elmélet van, például hogy a kártyapakli 52 lapjára utal, vagy valamiféle kód, de a legvalószínűbb magyarázat a legegyszerűbb, hogy valóban 52 hárítás létezik a stílusban. Vannak, akik szerint az 52 története a rabszolgaságig nyúlik vissza, sőt, Afrikáig, hasonlóan a capoierához, és aztán évszázadokig titokban adták tovább a börtönökben, de erre nem nagyon találni bizonyítékokat, bár az igaz, hogy valami hasonló megmaradhatott az amerikai délen egy ideig, esetleg léteztek ilyen börtönstílusok is.

Az 52 esetében az igazság azonban inkább az lehet, hogy azt piszkos trükkökkel megspékelt bokszból, utcai bunyós fogásokból és hongkongi kungfufilmekből ellesett mozdulatokból gyúrták össze, ez utóbbiak ugyanis hihetetlenül népszerűek voltak Amerikában a hetvenes évek városi fekete szubkultúrájában. Ehhez még hozzájöttek a szokásos bokszedzésmódszerek és némi gyúrás. Daniel Marks és Kamau Hunter (itt az oldaluk, kutatják és tanítják a stílust) úgy vélik, hogy ez az egyetlen valódi amerikai harcművészet, és ott a helye a capoiera és a savate mellett, melyek ugyanúgy a városi bűnöző szubkultúrákban fejlődtek, mielőtt fokozatosan „hivatalos” harcművészetté váltak, és a nagyközönség is elkezdte őket tanulni. Az 52 egészen idáig egyetlen ponton tudott a mainstreambe betörni szerintük, és ez nem más, mint a breaktánc, ami számos mozdulatott kölcsönzött innen.

Érdekesség, hogy egyesek szerint Mike Tyson is ismerte és fiatalkorában művelte az 52-t, aminek egyes elemei állítólag fellelhetők a mozgásában. Douglas Century a Street Kingdomban azt állítja, hogy Tyson Bonecrusher elleni meccsében például az alkarvédések és a megállító ütések az 52-ből valók. Akár így van, akár nem, itt a meccs, ettől függetlenül is érdemes megnézni:

Egy másik elmélet szerint az itt is megfigyelhető "peek-a-boo" bokszstílus – jellemzője az arc előtt tartott kezek, az ide-oda hajlás, "billegés" és a gyakori lehajalások –, melynek talán legismertebb példája pont Tyson, szintén az 52-ből eredeztethető. Tyson edzője, Cus D'Amato fejlesztette ki, állítólag miután látta egy másik, börtönviselt tanítványát, Floyd Pattersont eredményesen küzdeni így, aki viszont a börtönben tanulta. Bár nem tudni, a Patterson-sztoriban mennyi az igazság, D'Amato állítólag már azelőtt tanította ezt a mozgást, mielőtt a bokszolót beutalták Coxsackie Büntetőintézetbe.

Century, a Street Kingdom szerzője később több cikket írt az 52-ről, ezekben van pár fénykép is, és videókat is akart készíteni, ami – egyébként érthető módon – nem nagyon jött össze neki. Sok legenda és találgatás övezi tehát az 52-t, sőt vannak, akik egyszerűen tagadják a létét, mások viszont esküsznek rá, hogy a saját szemükkel látták mondjuk Brooklynban, szóval innen biztosan nem fogunk igazságot tenni. Aki mélyebben bele szeretné ásni magát a dologba, az kezdheti mondjuk itt.

A stílus most tanított formájában (akár igazi, akár nem) mindezzel együtt vannak érdekes dolgok, például a falnál vagy szűk helyen, akár több ember ellen védekezés (erre ugye a börtönben lehet szükség, állítólag), és persze tanítanak szúró-vágó és lőfegyverek elleni mozdulatokat is. Ironikus, hogy valószínűleg pont a fegyverek azok, melyek miatt a stílus a kihalás szélére sodródott: a bűnözők egyszerűen elkezdtek inkább pisztollyal járni, ahelyett, hogy mindenféle edzéssel hülyéskedtek volna.

Források: New York Times, Stickgrappler’s, Squidoo – 52 Blocks, Bullshido, Wikipedia, Kung Fu Magazine, Sherdog

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr731782662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Beren 2010.02.23. 01:00:25

Köszi. Még soha nem hallottam erről. A video alapján lábtechnika egyáltalán nics benne, ez érdekessé teszi a capoeirával való közösséget. Kíváncsi vagyok, mi jönne ki, ha a kettőt valaki összegyúrná. :o)
A stílus nagyon távolról a kempos harcmodorra emlékeztetett a folyamatos sorozattechnikák alkalmazása miatt. (Valszeg semmi köze nincs hozzá, csak egyszerűen ez volt hatékony.)
Ami furcsa volt, az a mélyrehajlás, az embernek rögtön egy erőteljes térdrúgás jut róla az eszébe, illetve több esetben, mintha a fejüket elfordították volna az ellenféltől ütés és védés közben. Még soha nem hallottam olyan küzdőmódról, ahol ilyet alkalmaztak volna, mikor szemtől szemben ütötték egymást. Nem úgy tűnt, mintha kivennék a fejüket egy ütésből, hanem egyszerűen elfordították az arcukat és csaptak egyet a kezükkel az ellenfél irányába.

baggins21 2010.02.23. 08:43:34

Tényleg olyan, mintha valami box és kung-fu lenen egybe gyúrva... elég érdekes. Mindenesetre a kéztechnika nem tűnik rossznak, nagyon gyorsak a fiúk, csak a rúgásokat hiányolom.

genghis 2010.02.23. 09:01:15

@Beren:
Yupp, en is hirtelen kempora asszocialtam az egyszerusitett mozdulatok es a porgetes miatt-de sztem csak a "cel" tette olyanna-tehat az ellenfel minel egyszerubb kezelese. Mindazonaltal ezt a luxust-hogy nem nezek az ellenfelemre bunyo kozben (arc, fej teljes elforditasa) buta latvanyelemnek erzem-es ahogy te mondtad a melyre hajolasnal nekem is az elso gondolatom egy jol iranyzott terdes volt ami az utcai bunyotol nem all tavol-szal megkerdojelezi a hitelesseget, eletrevalosagat.

Erdekes hogy egy ismerosom '92-'93-ban hasonlo mozdulatokat (a kar porgetese, folyamatos pozicio csere es lab valtas, allando ki es elhajolgtasok-amugy egyutt tenyleg zavaro es hatekony is lehet) mutatott nekem katonaeknal, o aszonta a fracia boxbol es a boxbol vette at, utcara koreografalva.:)

FeroxX 2010.02.23. 09:35:21

sztem ezek sima boxos gettós fekák által kitalált mozdulatok akik bruce lee-nek képzelték maguk :D.. attól még lehet nem rossz.. csak azért harcművészetnek nevezni sztem kicsit túlzás

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.02.23. 10:04:02

nekem, mint abszolut laikusnak úgy tűnik, mintha silatos, és panantukanos elemek lennének boxxal keverve. pláne a fonákos (visszakezes?), tenyeres, kézfejes ütéseikkel. meg a "könyököt kitartjuk" blokkjukkal. illetve a függőlegesen tartott ütésükkel (láncütésre hajazó).
de a break táncos ritmus is bennük van :)
én úgy látom, hogy a lábra (rúgásra) nem figyeltek úgy oda... bár a franc tudja, nem értek hozzá.

www.youtube.com/watch?v=1lvhv1nUeRA&NR=1

www.youtube.com/watch?v=XFz0ZwNhSLo&feature=fvsr

www.youtube.com/watch?v=vsfgGjtZhm4&feature=related

Alikam 2010.02.23. 10:55:14

Szerintem ez ilyen cséphadarás, aztán vagy bemakkol vagy nem.

Nem látom sok értelmét, de testmozgásnak biztos jó ez is:)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.02.23. 11:35:40

ja igen... úgy állnak, hogy egy here rugás bármikor befér...

és tényleg, valahogy van ilyen kung-fus lendülete is az egésznek...

nem kizárt, hogy kamu...

latóember 2010.02.23. 11:40:20

A cikk utolsó mondata tisztázza az egész irományt.Búnözőből nem lessz sem harcművész sem jó katona.Mert mindig a könyebb utat válassza ha az törvénytelen is.

fenriz17 2010.02.23. 15:50:39

Ha éles szituációkban bevált akkor szuper. Nekem nem tetszenek a hárítások, sem a középvonal és a fej védelmét illetően, kifejezetten rossz a "két kéz egy hídon", főleg az általuk sokat hivatkozott boxolók ellen nem fog megállni egy ilyen védekezés. Nem valami jók az oldalra fordulások, lehajlások sem. Az oldalra kifordult testhelyzetek egész sorát adják a kiütési pontoknak / védendő helyeknek(állcsúcs, nyak, tarkó, halánték). Mike Tyson, amit ő átvett ebből az legfeljebb az ügyes mozgás, elhajlás és ütemezés - de ebben semmi újdonság vagy forradalmi nincsen majd ha boxolók is hozzászólnak, szerintem megerősítenek. Az 1:13 nál látható hárítást és abból következő könyökütés az egyik értékelhető momentuma az első videónak, sok stílus ismeri, WingChun, kempo stílusok, de szerintem a Kravosoknak is van egy ilyen kombinációja.

Szerintem nem önálló stílus, de érdekes.

ommm 2010.02.24. 00:07:34

Valóban, nekem is az tűnt fel, hogy nagyon mélyen, fejjel előre mozog a srác. De biztosan van értelme annak, amit csinál, csak én vagyok láma, hogy nem látom át. Mindenesetre amit elmondott, az elég tág gyűjtőfogalom-tárház.
Ja, és ma elmaradt az edzés, fakk...:(

A Bűn Zsoltja 2010.02.24. 00:44:03

Klasz kis írás, én eddig csak a jailhouse rockról hallottam (nem csak az Elvises verziót ;). Kinézetre wing chun, krav maga, box, hiphop.

tucano 2010.02.24. 16:15:21

Hát afrikai az semmi sincs benne, a jelükön kívül, ami a trikójukon van.
Rengeteg afrikai és afrikai eredetű hm létezik, de ez tényleg legfeljebb a sitten fejlődhetett ki. Nekem inkább marketing fogásnak tűnik.
Ha már Afrika,
dambe:
www.youtube.com/watch?v=aWF_ARr91bs&feature=related
evala:
www.youtube.com/watch?v=so43Gndfegk&feature=related
szenegáli harc:
www.youtube.com/watch?v=BC6yjipRwd4&feature=related
és még folytathatnánk sokáig.

macalex 2010.02.25. 02:25:50

Öt éve boxolok és figyelem a kívülről belülről a sportágat.
Amit Tyson csinál... Hát én nem kötném össze ezzel a börtön halandzsával. Tyson nem egy vívó típus. A fenti videón is az utolós menetekben próbálkozik a szép hosszú bal egyenesekkel, de elég hülyén néz ki közben. Nem is állt jól neki.:) Azért, hogy hajlongós, bujkálós boxot űzzön nem kell a szomszédba mennie. Ez a ő boxa. Rövid kezekkel, és ilyen kondival, ami neki volt, illetve ezzel a testfelépítéssel, ez az ő játéka. Neki ezt kell csinálnia, és ezt a boxteremben is megtanulta.
Hogy a kezeit így tartja?? Ha bújkál mit csinálna közben, kénytelen védeni az állát és onnan ütni. Tysonék nem is készültek sose hosszú meccsekre. A céljuk a bedarálás volt.
Sokat gyakorlom a közelharcot, ami a tyson boxa, - bár én vívó vagyok a magam 190 centiével - , és azt tapasztalom, hogy a sok rövid ütéssel lehet felőrölni az embert, és folyamatosan hajlongani kell. DE NEM KIFORDULNI, amit itt nagyon jól leírt fenriz17. Nem is szólnék közbe, amíg varázsolgat, csak várnám, mikor fordul ki és osztanám...:) Azzal nem értek egyet, hogy a tökük rúgható lenne. Pont ez az előrehajlás lényege, hogy ne lehessen aláfogni, vagy a lábat, tökét támadni. Ezt látni az MMA-ban K3-ban és a többi földharcot is megengedő küzdősportban. A folyamatos kapállódzás elvonja a figyelmet a lábról és a többi testrészről. A bebujkálás zavarás. Behajol, beugrik és valahonnan hátulról előjön a keze és felülről lecsap.
Én továbbra is azt mondom, hogy ha már ott vagy közel, nem kell védekezni, amit benyelsz benyelsz, a többit a hajlongással "hárítod". És amennyit csak tudsz ütsz, váltva testre, fejre - felütés, egyenes, horog... És akkor már védekezni nem is kell.
Bár meg kell mondanom, hogy sose fogom megérteni, akik rámennek erre az összebújós boxra. Ennél többet nem lehet kapni, és ennél fárasztóbb nincs.
Amikor most az Erdei boxolt ezzel az olasz sráccal a negyedik menettől, amikortól elkezdte ezt a feltartott kézzel előrehajolós odaállós boxot, hát én ugrálva kiabáltam neki a tv előtt, hogy hagyja abba. Ennél fárasztóbb dolog tényleg nincs. Végül is odatette magát, hogy üsse egy 8 kilóval több ember. Nem értettem. Én úgy érzem, hogy amit az első négy menetben csinált az sokkal kevesebb energiába került volna. Fritz tönkretette, mint a Karcsit is.:(
Amiket belinkeltetek azokat már inkább nevezném harcművészetnek. Arról viszont az a véleményem, hogy ha ezt meg akarja valaki csinálni élesben, annak legalább 7-10 évig kell gyakorolni azt. Megnézném mikor kapja el valamelyik, mondjuk egy bal egyenesem. Megütöm és már ott sem vagyok. Persze akik utcán verekednek azok egymásra rohannak. Ott ki lehet használni a másik lendületét. Amúgy minden tiszteletem az övéké. Szép, amit csinálnak...
Hát nagyjából ennyi, ami eszembe jutott...:)
süti beállítások módosítása