Miért van az, hogy egyes emberek nem sérülnek szinte soha, mások meg egészen gyakran? Sokszor a genetikában, az öröklött alkati adottságban van a válasz, de itt most egy ennél izgalmasabb dologról ejtünk szót.

Vannak sportok, amelyeknél az ízületi sérülések aránya és esélye magasabb a többihez képest, ilyen például a sielés, a dzsúdó, foci is, több másik küzdő- és erősport mellett. Az ízületi sérülések kialakulása, ha nem orvosi szemmel nézzük, akkor két fő csoportba sorolható:

1) Rossz helyzetben lévő ízületet, felkészületlen, ellazult izomzat mellett éri egy kis vagy közepes erejű behatás. Az aktív mozgatórendszer (izomzat) védő hatása ki van kapcsolva, és meglepően kicsi behatás is szakadást, vagy egyéb anatómiai elváltozást okoz.
2) Mindent a nagykönyv szerint csinálunk, egyszerűen csak annyira nagy vagy hosszantartó a fizikai behatás, hogy a sérülés nem kerülhető el.

A sportolóknál legtöbbször e kettő kombinációja szokta okozni a sérülést.

Sokszor megdöbbentő, hogy a nagyerejű combrúgások és ütések (kempo, kyokushinkai, kudo, thai box stb.) és a dzsúdóra jellemző dobások, söprések során a támadást elszenvedő fél, ha megfelelő pozícióban tartja a lábát, karját, fejét, gerincét, keresztcsontját, és izmai megfelelően be vannak feszítve, nem fog maradandóan sérülni.

Ez annak köszönhető, hogy az izmok szerepe – a helyes testartás mellett – óriási a sérülések elkerülésében.

Arra kell figyelni, hogy az izmok tónusa megfelelően nagy legyen, amikor terhelés éri az ízületet. Ennek eléréséhez a legfontosabb eszköz a mozgás közbeni fokozott figyelem, és az edző, illetve haladó tanítványok, sportárssak javaslatainak kikérése és mérlegelése. Élsportólók a sportorvostól vagy gyógytornásztól is kérhetnek tanácsot.

Mit jelent a fokozott figyelem?

Tudatosságot a gyakorlás során. Amikor gyakorlunk, tanulunk egy adott mozdulatot, fontos megfigyelnünk, van-e olyan pontja a mozgásnak, ahol jobban terhelődik valamelyik végtagunk vagy a gerinc egy része. Ha igen, akkor az ízületi terhelés érzetét csökkenti-e, ha elforgatom a gerincem vagy a terhelt ízület felett vagy alatt lévő másik ízületet, illetve van-e változás, ha megfeszítem az azt körülvevő izmokat vagy a test egyéb, távolabbi izmait? Ami ezek közül beválik az adott esetben, azokat bele kell szőni a mozdulatba.

A gyakorlás mindig erről is jó, ha szól. Egy hibásan berögzült mozdulat nem rögtön fog bajt okozni. Vagy később egy rossz mozdulatkor, vagy évek alatt kialakuló ízületi kopás, porcleválás, szalagnyúlás formájában. Sosem érdemes megspórolni ezt a kísérletezgetést vagy a képzett oktató által tanácsolt, aprónak tűnő testartáskorrekciókat, még akkor sem, ha eleinte emiatt lassabban fejlődünk! Ha jól választottunk edzőt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy sok sérülést megelőzhetünk a tanácsai betatásával, ami hosszú távon gyorsabb haladást is jelent.A „belső tanítónk”, vagyis testünk jelzéseit is mindig hallgassuk meg ugyanemiatt.

Így néz ki például a lassú mozgású dzsúdótanulás: 

Mit jelent még ezen kívül a fokozott figyelem?

A küzdősportokban, de az egyéb mozgásformákban is előfordul, hogy a nagy erőkifejtés és a bonyolult mozgáskoordináció miatt az agyunk annyira sok kapacitást köt le, hogy a fejünkben elcsöndesedik minden, és kialakul a mozgásban megjelenő nyugalom. Ez egyike azoknak az élményeknek, ami miatt az emberek küzdősportot gyakorolnak. Ez az állapot lehetővé teszi azt is, hogy egységként mozgassuk a testünk sok részletét, miközben mindenre külön-külön is figyelünk.Minél több időt töltünk ebben az állapotban, annál jobban kialakul a testtudatosság, melynek révén erőlködés nélkül végezhetünk finom mozgásokat gyorsan, fordíthatjuk el úgy az adott ízületet, és feszíthetjük meg az egyes izomcsoportokat, ahogy azt a lassú gyakorláskor tettük. Sokat segíthetnek a kiegészítésként végzett jógajellegű, ízületi mobilizációs gyakorlatok is. Ezek közül néhányat minden edzés után levezetésként is rutinszerűen végezzünk el!

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr392266957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.09.02. 20:11:53

Maximálisan egyetértek. A test felkészítése kiemelt fontosságú. Nem lehet mindig arra számítani, hogy a "küzdelem hevében" majd az izmok-végtagok teszik, amit kell. Lehet, hogy egy nem várt, de elkerülhető apró sérülés, húzódás miatt szaladunk bele a sokkal nagyobb fájdalomba. Vagy egy nem begyakorolt mozdulat miatt elveszítjük az egyensúlyunkat és a földre kerülünk.
Mindezen pedig akár az életünk is múlhat.
Hasznos post, köszönet érte.

M.Islander 2010.09.02. 23:54:29

még egy pár év gyakorlás és Stevie Maxwell felfedezi a jógagyakorlatokat...

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.03. 00:44:17

@Zsanett után diáklányokat erőszakolnak?: @Drótos Pipacs: Köszönjük!
A postnak lesz több folytatása, a legyakoribb sérülésekről(térd, váll, boka, ujjak,karfiolFül, fogak-állkapocs) ezek kezeléséről, rehabiltációjáról és megelőzéséről.

belekotty 2010.09.03. 01:50:03

Mostani példa. A judo utánpótlás egyik legnagyobb tehetségének egy helytelenül végrehajtott dobása miatt az ellenfele ráesett a térdére. Keresztszalag szakadás, műtét. Nem bírt várni vele, alig három hónap múlva edzőtáborba ment. Térde megint szétszakadt, de most már úgy hogy az orvosok szerint évekbe teli a gyógyulás. És ennyi, csak egy rosszul, hibás technikával végrehajtott technika.
És ott az ellenpélda. A magyar judo jelenleg legsikeresebb férfi versenyzőjének ugyanez az egyik kedvenc technikája. Csak épp ő a nagykönyvben leírt módon hajtja végre azt, ami szerint a térd ilyen sérülése szinte kizárt.

belekotty 2010.09.03. 01:51:03

bocs - hibás technikával végrehajtott dobás

belekotty 2010.09.03. 02:03:54

Mellesleg az első videó remek példája annak, hogy hogyan teszik tönkre hosszú távon azok a sportolók a térdüket, amikor köríves rúgásnál a tartólábat nem fordítják el. Igaz a fenti példában a rúgó nem fordítja rá a csípőjét és nem fordul el, de ha ezt fejre hajtaná végre, akkor az már enélkül nem megy, akkor pedig a térd komoly csavaró hatást kap. Rengeteg karatés teszi így tönkre évek alatt a térdét.

fenriz17 2010.09.03. 07:56:48

Baromi jó cikk! Jó videók.

Beren 2010.09.03. 08:26:44

Egy hónap múlva műtik a térdemet, így elég aktuálisnak érzem a cikket.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.03. 09:05:08

@Beren: Sajnálom!Akkor a térdes posttal folytatom, és egy hónapon belül, bár remlkhetőleg nagyon jó kezekben vagy.

Beren 2010.09.03. 09:25:05

Köszönöm. A doktorbácsi megnyugtatott, hogy karatézni és sízni fogok tudni utána is. Remélem igaza lesz. :o)

A cikkre visszatérve, fiatalabb koromban a heti mindennapi edzések után (boldog idők) hétvégén jógázni jártam. Kifejezetten jót tett testileg-lelkileg, nagyon komoly regenerációs hatása van.

bbking 2010.09.03. 09:46:11

Jó cikk. Annyit tennék még hozzá, hogy ahogy öregszik az ember, egyre jobban érti meg ezeket a dolgokat, az edző szerepe ezért is nagyon fontos.

Két hónapja műtötték a térdemet, foci miatt, kempon még nem sérültem meg.

Zsiger 2010.09.03. 09:46:40

Na hát ezeket nekem nem magyarázták el. Most minden nap legalább 2x ki kell roppantani a gerincemet, hogy ne fájjon és tudjak egyenesen állni. A medencecsontom minden rúgásnál roppan egyet, a két térdem pedig ugy szét van kopva, hogy már úszásnál is ropog!

Vegyétek komolyan: válassz jó edzőt, aki odafigyel rád, mindíg melegíts be rendesen, és fokozatosan terheld magad. Nekem ez a cikk már több, mint 15 évet elkésett, de aki most kezdi vigyázzon magára, és legalább ugyanennyire a társaira. Én 35 vagyok, és majd minden izületem szét van kopva! Ne járjatok úgy, mint én!
Jó a cikk! Köszi. Folytasd, van értelme!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:25:05

hiánypótló cikk. örömmel várjuk a folytatást.

sajnos tapasztalataim szerint nem mindegyik edző figyel oda eléggé a test (főleg az ízületek) terhelésére. a rossz mozgás később bosszulja meg magát, amikor már késő változtatni.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:32:54

hiánypótló cikk. örömmel várjuk a folytatást!

tapasztalataim szerint az edzők egy része, nem foglalkozik kellően a test (főleg az ízületek) óvásával.
az ilyen sérülések egy része később bosszulják meg magukat, amikor már késő.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:34:00

bocs! hülye blog motor.
az első hozzá szólásomat nem jelenítette meg egyből, ezért küldtem el még egyszer.

AKUSATI 2010.09.04. 22:43:45

Szakszerű és hasznos cikk. Tetszik a blog!

Viktor H 2010.09.07. 19:32:19

Ez mind télleg valóban csodálatos de mikor érkzik az RKC cikk?:-D

Pintér Miklós 2010.09.07. 22:28:56

Csatlakoznék az előttem szólóhoz, hiánypótló cikk. Gratula, várjuk a folytatást.

(Térd után lehetne boka? Nekem az gyenge...:) )

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.07. 22:30:52

@Viktor H: Remélem vasárnap vagy hétfőn.Mi is nagyon várjuk:-)))

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.07. 22:36:36

@Pintér Miklós: Még képlékeny a dolog, mert közben a gerinc műtétet nem igénylő sérüléseire is felhívták a figyelmemet, mint fontos témára.
Ez önmagában nagy anyag, mert a gerinc három szakasza a nyak hát és derék, más-más terhelésekre reagál rosszul.
A boka is fontos téma, nagyon gyakran sérül, és okoz krónikus panaszokat is. igyekezni fogok, mondjuk megígérem, hogy az lesz a második vagy harmadik:-)

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.07. 22:39:15

@Zsiger: Remélem a későbbi postokban fogsz majd találni hasznos infókat, mert amit leírtál azzal kemény munkával, de lényegesen lehet javítani.

navarro · http://fighter.blog.hu/ 2010.09.08. 10:24:41

@Viktor H: valahogy az év legmelósabb időszaka van pont most, iszonyat égő, de már közel a vége :)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.09.08. 10:43:34

Kedves Bambusznyárs, még is csak egyetértünk, ugyanis a fegyvertartással kapcsolatos bejegyzésben (a hovane blogon) én is a fegyver liberalizáció ellen foglaltam állást, és azt kívántam hangsúlyozni, hogy ha már lazítanak a törvényeken, akkor azt milyen feltételekkel tegyék.

Ideje összebeszélnünk :)

boar 2010.09.11. 14:21:31

Nagyon jó a cikk, most kezdtem el kempózni, majd odafigyelek. :)

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.09.18. 22:48:28

@boar: sok sikert, és balesetmentes edzést!

boar 2010.10.16. 15:07:47

@Bambusznyárs: Köszi! A második edzésen lesérültem :D
süti beállítások módosítása