Így eddzünk kés ellen!

2010.03.19. 08:36

Ez a harmadik és egyben utolsó késes post foglakozik a kés elleni védekezés tréningjével. Az első részt itt, a másodikat pedig itt lehet elolvasni.

Először kitárgyaljuk, hogy mi a különbség a késharcos iskolák és az utca valósága között, majd bemutatunk pár elfogadott edzésmódszert, amelyekkel reálishoz közelítő módon gyakorolhatjuk a kés elleni védekezést. A poszt szerzője amatőr, aki saját kérdéseire keresett válaszokat különböző forrásokból (többek között itt és itt), amiket most összefoglalva megosztunk a kedves olvasókkal. Az itt leírtak kizárólag tájékoztató jellegűek, és gyakorlásukat csak képzett edző felügyelete mellett javasoljuk.

Mindenekelőtt itt egy emlékeztető arról, hogy miért érdemes nemcsak a késtámadás, de egy ökölharcnak induló összetűzés elől is inkább elfutni.

A késharccal foglalkozó irányzatok elsősorban késpárbajozást tanítanak kontrollált környezetben. Ilyenkor mindkét félnek van fegyvere, aminek tudatában is vannak, óvatosan mozognak, igyekeznek elkerülni a másik kését:

 

A valódi késpárbajok legtöbbször komoly sérülésig vagy halálig tartanak, és a küzdő felek saját döntésük/büszkeségük miatt kerültek ebbe a helyzetbe, vagyis lett volna lehetőségük visszalépni a harctól. Éppen ezért mindez nem is nevezhető önvédelelmnek. Ma ilyesmi főleg bűnözők vagy bandák közötti leszámoláskor szokott előfordulni. Ha valódi önvédelemről beszélünk, vagyis például nem vagyunk egyetlen fegyveres banda tagjai sem, akkor a késpárbaj esélye is igen kicsi.

Az utcai támadások másként alakulnak ki, ahogy arra már korábban rámutattunk. Hirtelen és nehezen látható helyről rontanak ránk, és már az is szerencsés, ha a szúrást van időnk meglátni és reagálni rá. Ha mégis volt időnk kést rántani, akkor pedig ez azt jelzi, hogy egy elementális hibát majdnem biztos elkövettünk: a veszély felismerése után a még rendelkezésre álló értékes másodperceket nem menekülésre, hanem fegyverkezésre használtuk. (Erről egy másik sorozatban lesz később szó).

Erre képes egyetlen késvágás:

Erre számítsunk, ha mégis késharcba bocsátkozunk futás helyett:

A tradicionális késes stílusok esetében a másik szűk keresztmetszet, hogy a rájuk jellemző technikákkal, kéztartásokkal gyakorolnak, és ezek ellen a szabályosan kivitelezett technikák ellen tanulnak meg védekezni. Létrejön egy beidegződés, hogy késsel csak bizonyos módon és szögből jöhet támadás. Ahogy azt nekem nagyjából húsz évvel ezelőtt az első karatemesterem tökéletesen megfogalmazta: “Szívesebben küzdök egy tanítványommal vagy egy magasabb fokozatú karatékával, mint egy kiszámíthatatlan mozgású kezdővel…"

Az edzéseken gyakran helyettesítik a kést bottal, ami pedig támadáskor, és védekezéskor is másként működik mint a kés: más a fogás, nincs nyele, nincs pengéje, nem ívelt stb. Az edzések kényelmes formaruhában zajlanak, mind fizikailag, mind lelkileg bemelegítve, fűtött, jól kivilágított és belátható edzőteremben, ahol minimális a stressz, szemben az utca változatos környezetével és időjárási viszonyaival, ahol villámgyorsan bontakozik ki és fejeződik be egy erőszakos támadás. Ezek után nem is nehéz kitalálni a “realisztikus" késtréning legtöbb elemét. Előrebocsátom, hogy ezek a gyakorlatok csak irányelvek, és semmiképpen nem tekinthetők teljesnek, vagy minden esetben működőknek.

- A gyakorlást utcai ruhában kell végezni, lehetőleg a különböző évszakoknak megfelelő ruházatok mindegyikét végiggyakorolva (nyári póló + rövidnadrág + papucs, télikabát + hosszúnadrág + bakancs stb.) Igyekezni kell felhasználni a ruházat nyújtotta védelmet a vágások ellen, de arra ne is számítsunk, hogy például lesz időnk levenni és a karunkra tekerni a pulóverünket...
- Érdemes különböző helyszíneken gyakorolni. Edzőteremben, folyosón, lépcsőházban, utcán, liftben, buszon, kocsiban.
- Érdemes különböző fény- és hőmérsékleti viszonyok között gyakorolni.
- Érdemes késő este fáradtan, esetleg akár részegen, másnaposan, betegen is gyakorolni. - A gyakorlás során igyekezzünk streeszhelyzetet létrehozni, ijedséget, félelmet, pánikot előidézni, mert ezt is gyakorolni kell!

Szerezzünk be:
- gumiból készült gyakorlókést,
- tetszés szerint here-,fog-,kéz- és fejvédőt.
- utcai hordásra már alkalmatlan világosabb színű nadrágot, pólót,
- vastag piros filcet.
- Ha lehetőségünk van,akkor használjunk videókamerát, hogy visszanézhessük a gyakorláskor elkövetett, kijavítható hibákat!

1. típusú gyakorlat: egy egy elleni támadás.

1/a Beszélgetésből kibontakozó késtámadás gyakorlása. A kés támadásig rejtve van.
1/b Lerohanásos támadás. A késes 2-3 méterről megrohamozza az áldozatot, a már kihúzott pengével.

A támadásnak így kell kinéznie, hogy hasonlítson a valósághoz:

- A támadónál kés, a védekezőnél semmi sincs.
(természetesen éles helyzetben minden tereptárgyat hamutartótol bárszéken át a féltégláig kötelező használni, ha lehetőség kínálkozik rá, csak sajnos ezzel alapból nem szabad számolnunk!!!)
- A támadónak max. 30 másodperce van arra, hogy minél több szúrást és vágást bevigyen, ezalatt kell "megölnie" az áldozatot!
- Aki védekezik, az igyekszik távoltartani magától a kést, és minél nagyobb “sérülést" okozni
(természetesen ezeket csak kontrolláltan jelezve).
- A földharcot és legtöbbször a kést tartó kéz megmarkolását is inkább kerüljük el.
(erre csak a nagyon képzett harcosok képesek,ha lassan szúr a támadó, de földharc itt sem ajánlott, mert gyakran több támadó is van, akik nemes egyszerűséggel szétrúgják a fejünket, amíg birkózunk. A földharc pl. kommandós akciónál lehet életszerű, ahol a többiek biztosíthatják a helyszínt, amíg az intézkedő(k) lefegyverzi(k) a támadót).
- Igyekezzünk a támadás blokkolásával egyidőben, a fejét ütni vagy a lábát rúgni. Ha lehet, meg is előzhetjük a támadást.
(de erre csak az 1-es típusú késes támadáskor lehet esélyünk, lásd az előző posztot)
- Miután a pár mindkét tagja többször volt támadó és védekező, látni fogjuk, hogy milyen sok idő kellett ahhoz, hogy 100 százalékos agressziószintre felpörörgjünk, és hogy ez is mennyire fontos része a sikeres védekezésnek! A cél, hogy a másodperc tört része alatt vérengző fenevadként támadjunk vissza, és elrettentsük az agresszort annyira, hogy elfuthassunk.

Itt van két videó erről a jellegű gyakorlásról. A szituációk realisztikusak, de figyeljük meg hogy mennyire sok késszúrás talál be, részben azért, mert a védekezők hibásan megpróbálták lefogni és földre vinni a támadót:

2. típusú gyakorlat- több támadó elleni gyakorlás

3-5 fős csoportokban gyakorlunk.

2/a Beszélgetésből kibontakozó késtámadás

A csoport egyik tagja a kijelölt áldozat, akihez közelítenek a többiek. A beszélgetésből kibontakozó váratlan késtámadás gyakoroljuk, ahol a védekező nem tudja, kinél lesz a kés. Lehetőleg ne csak szemből támadjunk, hanem elterelést követően oldalról is. A védekező igyekezzen folyamatos mozgásban maradni, és ezzel egy kupacban tartani maga előtt a támadókat.

2/b Lerohanásos támadás

Egy kinevezett csoportvezető (vagy edző) a csapat egyik tagjának nevét kiáltja, aki onnatól válik a célponttá. A csoport tagjai közül valaki váratlanul előugrik, mint késes támadó. Ilyenkor mindenkinél van gyakorlókés, de csak egy támadás indul, aki kapja, marja alapon, lényeg a meglepetés. A támadások itt is maximum 30 másodpercig tartsanak.

Később lehet próbálkni több támadó ellen védekezni, ahol csak egyikük használ kést, a többiek csak kézzel-lábbal támadnak. Meg lehet próbálkozni akár több késes támadóval is, persze ez már nem túl reális önvédelem, már ami a túlélési esélyeket illeti.

3. típusú gyakorlat

Ez tulajdonképpen egy teszt, ahol akár az 1-es, akár a 2-es típusú gyakorlatokban szerzett jártasságunkat tesztelhetjük le. A védekező gyakorlásra szánt világosabb színű nadrágot, pólót ölt, mi pedig kés helyett egy vastag filcet használunk, amivel össze-vissza szúrhatjuk-vághatjuk a védekezőt. A 30 mp végén megszámolhatjuk a filcnyomok alapján, hogy "hányszor halt meg". Ne számítsunk túl jó arányra... Sajnos késes támadáskor majdnem biztos, hogy meg fogunk sérülni. A kérdés az, hogy mennyire, illetve hogy túléljük-e.

Íme egy rövid videó, ahol láthatunk egy “filctollas küzdelmet":

Létezik high tech jelölős gyakorlókés is, amiről itt egy hosszabb videó, ahol késtámadás látható tokban lévő pisztoly ellen. Ez lehetne akár gázpisztoly is, hogy hazai viszonyok között maradjunk. 1:30-tól lesz érdekes:

Ha tényleg ilyen szituációba kerülnénk...

- Csak az automatizmusok fognak működni, tehát minél többet gyakorlunk, annál ismerősebbé válnak a helyzetek, és talán jobban fogunk tudni reagálni.
- Ha elmúlt a veszély, és még élünk, tudatunknál vagyunk, rögtön nézzük, tapogassuk végig magunkat, mert a mentőtisztek és traumatológusok szerint a megszúrt, megvágott áldozat az adrenalin miatt nem érzékeli a sérülést, vagy a fájdalom gyakran nincs arányban a sérülés nagyságával.
- Hívjunk segítséget, mentőt, rendőrt, vitessük be magunkat az ügyeletre!
- Amikor védekezés közben megszúrnak, megvágnak, nem szabad abbahagyni a védekezést, csak a minél nagyobb sérülés okozásra szabad törekednünk, a támadó elrettentésésnek céljából. Amint a legkisebb lehetőségünk nyílik rá, vagy a támadó megfutamodik, el kell menekülni.(Lehetnek társai is.)
- Egy sikeres védekezésnek komoly jogi, érzelmi, vagy megtorlásos következménye (bosszúállás) is lehet, ezért is igaz, hogy amint a szituáció lehetővé teszi, el kell menekülni. Ha a késes támadó megfutamodik, és mi hátulról szétrugjúk a fejét, leszúrjuk stb., az már nem minősül önvédelemnek!!!!Az önvédelem csak addig tarthat, amíg egy támadást hárítunk el!

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr761851568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2010.03.19. 09:26:05

szentigaz.

egyetlen és legdurvább kocsmai bunyóm így nézett ki: lassan és fenyegetően jött felénk a túlerő, asztal rájuk borítása, spuri ezerrel, ők utánunk.

de gyorsabbak voltunk és megúsztuk.

porthosz 2010.03.19. 09:38:19

Jó cikk lett gratula!

"Ha a késes támadó megfutamodik, és mi hátulról szétrugjúk a fejét, leszúrjuk stb., az már nem minősül önvédelemnek!!!!"

Magamból kiindulva, ha valaki késsel rámtámadna és mégiscsak sikerülne fölé kerekednem (mondjuk elvennem a kését), valószinüleg közben olyan idegállapotba kerülnék hogy minden további nélkül agyonverném hirtelen felindulásból...

Amúgy fura dolog ez, mert ha meg nem vered agyon, akkor semmi garancia nincs rá hogy két nap múlva nem fog ugyanott várni de most már a haverjaival

gyz 2010.03.19. 09:55:17

szerintem inkább eddzünk ellene

Sáska 2010.03.19. 10:45:47

A cikk nagyjából okés, viszont ennél felvontam a szemöldököm:

"...a kést tartó kéz megmarkolását is inkább kerüljük el"

A fegyvert tartó kéz megmarkolása sokat segíthet közelharcban (értelemszerűen csak abban az esetben ha nem sikerült elmenekülni, vagy felkapni mondjuk egy botot, ugye). Szerintem a fenti mondatnak inkább úgy van értelme, hogy ne próbáljuk elvenni a támadótól a kést. Ha viszont elkapom a kezét (ergo csökkentem az esélyét annak, hogy megszúrjon), és be tudok neki vinni egy-két ütést, vagy ágyékon, térden tudom rúgni; akkor amíg összezavarodott, vagy megbénult a fájdalomtól, én sokkal könnyebben el tudok menekülni.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.03.19. 10:59:28

jó volt ez a cikk sorozat. összeszedett volt, és mélységeiben elmerült a témában.
pár dolgot még is hiányolok/kifogásolok:
1) nem kérdeztek meg olyan embert, akinek a főprofilja a késharc, és arról tud mindent. pl. egy (modern!) eskrimás mestert. aki nem a klasszikus elemeket okítja, hanem a sokkal reálisabb, modern változatot. ő tud mesélni arról, hogy milyen kés támadások vannak, és mit lehet ellene tenni. az ismeri a piszkos technikákat módszereket.
jó stílus a krav-maga is, de nem olyan releváns. az eskrimában sokkal nagyobb kulturája van a késelleni harcnak, a késes harcnak.

2) "A tradicionális késes stílusok esetében a másik szűk keresztmetszet, hogy a rájuk jellemző technikákkal, kéztartásokkal gyakorolnak, és ezek ellen a szabályosan kivitelezett technikák ellen tanulnak meg védekezni. Létrejön egy beidegződés, hogy késsel csak bizonyos módon és szögből jöhet támadás."
ez így nem állja meg a helyét. nem vitatom, valóban van benne igazság, de ez inkább a versenyre kihegyezett stílusokra vonatkozik.
ha jó az edző, akkor az elvet tanítja meg a tanulónak. nem támadások ellen készíti fel a tanítványát, hanem A támadás ellen. ha jól megtanítanak egy jó blokkot, akkor az a blokk nem csak egy típusú támadás ellen lesz jó.
persze el kell merülni a témában, és több éves edzés árán lehet ezeket csak kiszúrni.

3) "Erre képes egyetlen késvágás:" videóhoz annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy ez valóban sokkoló videó, és nagyon jól bemutatja, hogy milyen romboló hatású a kés.
de azért arra is szeretném felhívni a figyelmet, hogy utcai körülmények között nehéz jól vágni. nem mindegy, hogy milyen kés van a támadó kezében (milyen az éle, milyen anyagból van), nem mindegy, hogy milyen szögben vág a támadó (ha nem 90 fokban, akkor pl. elcsúszhat az anyagon, vagy nem vág olyan mélyre stb.), nem mindegy, hogy milyen felületre vág a támadó (pl. a vastag bőrkabátot nehéz átvágni egy normál késsel, vagy pufi dzsekit is szabdalhatod). az sem mindegy, hogy bevitt vágás cut, vagy slash. ha slash, akkor arra külön fel kell készülni: sok hhelyet, időt, és erőt igényel.

Bambusznyárs, remélem nem veszed kötekedésnek, vagy kioktatásnak a kommentemet. kiegészítésként írtam, segítség gyanánt.
várom a további cikkeket a témában :)

Advocatus_Diaboli 2010.03.19. 11:06:24

"Ha viszont elkapom a kezét (ergo csökkentem az esélyét annak, hogy megszúrjon),"

Nekem elég laza csuklom van, simán a lefogott késttartó kezemmel távágám az ütőeret a kezden, amivel azt lefogod.

Nálam pl a kote gashi sem működik, mert alkarig vissza tudom hajtani a kezem. :-) sok meglepett aikidost dobtam át az ő általa kezdemlynyezett kote gassihól.

Hogy Richard Marcinkó gazfickó harcosok tízparancsolatából idézzek.

"Sose feltételezz te marha"

baliquez 2010.03.19. 11:29:16

@Advocatus_Diaboli: Kotegaeshi.. utcai, önvédelmi szituációban abból "törős" változatot kap a késes támadó. Azzal nem gyakran találkozol tatamin hacsak nem vagy perfekt uke.

navarro · http://fighter.blog.hu/ 2010.03.19. 11:34:40

@nyuszichat: az a szomorú, hogy szpemmelsz, sajnos ez kitiltás, szevasz

-ling 2010.03.19. 11:37:29

nagyon jó post, még szerencse, h nem nagy az esélye, h késsel megtámadjanak.

nekem az hiányzott, hogy egy videón azt lássuk, milyen tehetetlen egy átlagember, aki aztán tényleg felkészületlen (pl. vki, aki épp most kezdett csak edzésre járni). a konklúzió, ti. h a menekülés a legjobb megoldás, nagy igazság.

kitiltott 2010.03.19. 11:49:19

Vigyázni!
Ezek a rövidlátók majd a késeket is betiltják, oszt akkor hogy kockázzuk fel a húst, meg a hagymát?
Vagy csak 3 évi klubtagsághoz rendelik, esetleg 4 évi vágóhídi gyakorlathoz, pszichológiai vizsgálattal.

Sáska 2010.03.19. 12:26:35

@Advocatus_Diaboli:

"Nekem elég laza csuklom van, simán a lefogott késttartó kezemmel távágám az ütőeret a kezden, amivel azt lefogod"

...vagy előveszel a másik kezeddel egy pisztolyt, és lelősz. Meg még sorolhatnám.

Természetesen nincs olyan technika, ami minden esetben működni fog, mivel nyilván minden embernek más a hajlékonysága, termete, közelharcra való felkészítettsége, stb.

Mégis, szerintem ha a menekülési opciók kizártak, akkor jobbak az esélyeid, ha kontrollálod a támadó fegyveres kezét, mintha nem.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.03.19. 12:32:20

@Sáska:
így van.
a kést vagy tartsd magadhoz nagyon közel, fixen, stabilan.
vagy tartsd magadtól nagyon messze, fixen, stabilan.

bár, ha jó a késes, akkor a másodperc tört része alatt szabadul a csuklófogásból, úgy, hogy közben még meg is szúr. de mindenre jó megoldások nincsenek, ezt tudjuk :)

waze 2010.03.19. 13:10:53

szevasztok,
azért írok ide mert megúsztam egy ilyen támadást és amikor megláttam ezt a blogot így elolvastam. az én esetem az volt amikor vitából lett késes támadás egy rendezvényen (nem túl bonyolult alapszitu: szabadtéri rendezvény, sörözés, csajok,sok ember,stb., egy gyerekkori barátom arca nem tetszett ennek a fazonnak és egész egyszerűen kettéfejelte a srácot). odamentem hozzá hogy mit képzel meg takarodjon a faszba (nagyon begurultam) és végül is elkezdtem ellölökdösni a társaságtól. a kést rejtve tartotta a támadó az utolsó pillanatig. a támadása nagyon kemény volt, nem fenyegetett hanem azonnal szúrt a gyomrom felé. óriási szerencsém volt hogy elkaptam a késes kezét és vissza tudtam tartani (196 cm magas vagyok és 105 kg, elég jó kondiban, ő kb ue. kg de kisebb és hájas). a dulakodás maga kb 1 percig tartott, ez alatt többször sikeresen belefordította a kést a bal csuklómba nekem meg eltört egy ujjam annyit belevertem a fejébe a másik kezemmel. a közelben tartozkodó rendezők lefogták így megúsztam ennyivel. otthon vettem észre hogy az ingem alatt 3 hatalmas kb 15cm-es hálisten csak felszínes vágás volt, ezek lehettek volna sokkal komolyabbak is. ez volt az 1. számú szerencse mert itt nem ért véget. mivel meg mertem ütni így bosszút emlegetett,stb amit komolyan kellett vennem(sittes romagyerek az illető). jött a fegyverkezésem (vipera, gázspray) de tudtam hogy nem úszom meg. végül egy - a városunkban jól ismert verőember akivel együtt nőttem fel csak ő nem tanult tovább..:-D szal ő "beszélte le" a folytatásról a támadóm. sok tanulsága volt ennek a dolognak: hiába nem tudtam hogy késes, túl közel mentem hozzá ordibálni vele és dulakodás közben nem elszakadni akartam tőle hanem szétverni a fejét ott rögtön.sajnos el kellett könyvelnem utólag hogy 80°%-ban a szerencsém húzott ki a maradék volt a fizikai fölényem, vagy talán még rosszabb is az arány. megtanultam hogy alapban így kezeljek minden ilyen szitut és késes támadó elől igen csak kitérnék. ezt az egészet csak azért írtam le mert igazolva láttam hogy egy átlag emberke csak hatalmas szerencsével úszhat meg egy ilyen támadást, nektek is nagy óvatosságot javaslok mindenféle gyakorlás mellé. üdv.w

M11an 2010.03.19. 13:38:55

Így edzünk kés ellen : Ecseri - 9mm.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.03.19. 13:39:45

paráznabillegető és waze kommentjére válaszolnám, hogy köszönöm a beírásukat, mert így mástól isolvashatják, hogy ez a nagy fájdalmas valóság.Mindkét támadás 1-es típusú volt(lásd 2. késespost)Ha elfutsz megúszod, ha belekeveredsz akkor kiszámíthatatlan (átalakul 2-es típusú támadássá)a végeredmény, még nagy és erős embernek is.Aki már szenvedett el igazi késtámadást az tudja.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.03.19. 13:44:23

@Sáska: köszönöm a kommenteket.Kérlek próbáld ki a piros filces gyakorlást.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.03.19. 13:49:10

: Köszi a dícséretet és a javaslatokat. ahogy írtad
"az eskrimában sokkal nagyobb kulturája van a késelleni harcnak, a késes harcnak." Így igaz, nagyon tisztelem is őket. Az utcán viszont általában nem alakul ki késharc,nincs időd elővenni a sajátodat.Kérlek próbáld ki a filces küzdelmet.

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.03.19. 14:05:04

@Bambusznyárs:
szerintem rosszul fogalmaztam. nem arra gondoltam, hogy késharc alakul ki az utcán.
azt szerettem volna írni, hogy mivel ott elég hangsúlyos a kés használat, ezért hatékonyabb technikát fejlesztettek ki arra az esetre is, ha hirtelen megtámadnak késsel, és te pusztakézzel vagy.
bár azok nem feltétlenül ültethetőek át az itteni viszonylatokra. pl.: ha másnem, a ruha miatt sem. kabátban máshogy mozog (plusz bakancs, hosszú nadrág stb.) mint egy sortban a +40 fokban...

kíváncsi vagyok, hogy mivel folytatjátok. nagyon lelkiismeretes munkát végeztek, és ezért fogadjátok elismerésem.
hajrá, így tovább! :)

commandante 2010.03.19. 14:13:35

Gratulálok! Szerintem nagyon összeszedett alapos és persze hasznos poszt! Sok sikert a továbbiakhoz is!

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.03.19. 14:30:11

@Bambusznyárs:
ja, és feltétlen kipróbálom a filces küzdelmet! szerintem sokkoló lesz az eredmény...

4runner4ever · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.03.20. 17:50:07

Nagyon tanulságos és egyben kimerítő postok a témában. Mégsem öröm olvasni, mert sajnos valóban ilyen nyomasztó a valóság. Valamikori shotokan oktatóm azt is gyakoroltatta velünk (ebben is renegát volt a fickó), hogy a menekülséhez is kell lélekjelenlét. A nagy futásra is fel kell készülni, testben és lélekben is. Méghozzá előre.

ommm 2010.03.22. 23:26:15

@paráznabillegető: :D
Helyes. Engem is kocsmában szúrt seggbe egy földön fekvő. Pedig a szabályok szerint ő már kiesett...
Otthon vettem észre.

cannist 2010.03.23. 07:47:17

Üdv, megint egy szép cikk. Néhány megjegyzés.

Önmagában abban bízni, hogy egy késes támadót sikerül ütéssel kiütni, szerintem naivitás. Az ütéseket/rúgásokat arra lehet használni, hogy időt nyerjünk (megzavarjuk): vagy menekülésre, vagy fegyver elővételre (zsebből kés, vipera, asztalról üveg, felmosó, szék, ami akad), esetleg pozicionálásra (legyen közte és köztem valami).

Ha olyan helyetben van az ember, hogy megfogta a másik kezét, akkor érdemes két kézzel ráfogni a késes kézre ÉS lezárni a távolságot. Ha nem zárom le a távolságot, akkor a támadó kiránthatja a kezét, ha erősebb, ha lezárom, akkor már nem igazán tudja, és ami a legfontosabb, időt nyerek.

Innentől jöhetnek az érdekes részek, mozgatás, földrevitel, ellökés, stb.

Továbbá ha valaki kés ellen akar gyakorolni, tanuljon meg először késsel bánni. Ez nagyon fontos, így lesz reális a támadás.

Sparringnál a szemvédő kötelező (legyen az ilyen műanyag szemüveg, de legjobb a sisak).

Amit ajánlok megnézésre:

- Jim Wagner knife defense
- Dog Brothers: Die Less Often
- Karl Tanswell - S.T.A.B.

Megadatott 2010.03.24. 09:49:51

Biztos jó dolog készülni ezekre a szitukra, de a támadó mindig előnyben lesz sajnos.
Először is a támadó választja a célpontot. És hát ugye szeretik a túlerőt. Ez kapásból eldönt mindent legtöbbször.
Plusz a támadó választja meg az időpontot is. Neked lehet éppen eltört a kezed vagy alig állsz a lábadon a fáradságtól stb. Ez van.
Tapasztalataim szerint akinél kés van az eleve egy sunyi féreg, ne várj tőle tiszta küzdelmet. Szerintem a rendőröknek kellene gyakrabban igazoltatni és motozni. Na mindegy.

cannist 2010.03.24. 11:09:44

@Megadatott: utcán. tiszta küzdelmet. :)

Beren 2010.03.27. 12:16:59

Nagyon jó, és tanulságos volt a cikk sorozat, köszönet érte!

Darky_ · http://powerteam.blog.hu/ 2011.07.01. 10:21:54

Tényleg nagyon jó lett ez a poszt-sorozat.
Annyit fűznék hozzá, hogy egy Escrima, Kali mestert valóban meg kéne kérdezni a témában (Jónás Attila pl. Mind Krav Magát, mind Kali-t oktat, szóval ő egy autentikus példa lehet). Juhász Zoltán karambit szemináriumain például inkább irányokról volt szó, sem mint konkrét mozdulatokról a kés elleni védekezésnél.
Talán nem hangzott el, de a leglényegesebb előny a késharcal foglalkozó fülöp szigeteki iskolákban az, hogy idejük nagy részét a kés gyakorlásával töltik (vagy a kés elleni védekezéssel) És hát erre ugyanaz igaz, mint a pusztakezes részre, tehát minél többet gyakorolja az ember, annál jobban beleépül az idegpályákba és annál nagyobb az esélye, hogy gázos szituban készségszinten előjön.
A nagy számok törvényei alapján tehát ha edzéseid nagy részét fejsze-támadás elleni védekezéssel töltöd, akkor több esélyed lesz, mintha az edzéseid 5%-ában gyakorlod a balta elleni futást :)

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2011.07.15. 00:07:54

Szerintem is a tradícionális rendszerek közül a fülöp szigetekiek a legjobbak a késhasználatban, ami ha kiegészül szituációs gyakorlatokkal, akkor nagyon hatásos lehet.

ps.:Én is olvasom a calisthenics blogot
süti beállítások módosítása