98 éves 150cm 45kg az első nő a világon, aki megkapta a 10. dant Judóból!

Keiko Fukuda 1913 Aprilis  12.-én született japánban.  Személyesen is tanult az alapítótól Dzsigoro Kanótól a Kodokanban (a központi edzőtermet nevezik így Japánban), és mint több más mester, Kano kérésére Amerikába utazott, hogy itt népszerüsítse a sportot. Jelenleg San Frasicoban él, ahol előző héten kapta meg a legmagasabb fokozatot, ami Judoban adható. 76 év kemény munkája és a családi életről való teljes lemondás volt az ára. Sohasem házasodott meg, hanem egész életét a Judonak szentelte.

 

 

Amikor elkezdett Judózni családja azt remélte, hogy talál magának egy rendes fekete öves férjet, ehelyett ő maga vált mesterré.

Egész életében küzdenie kellett a női egyenjogúságért, ami korábban japánban ismeretlen volt. Ő lett az első 6 danos nő(1972-ben) és szintén ő volt az, aki 90 évesen elsőként kaphatott 9. dant a Kodokan-tól. A mostani, egy héttel ezelőtt életműdíjként megítélt 10. dan fokozatát egy másik, amerikai szervezettől kapta. Jelenleg is tanít, igaz már nehezére esik a felállás ezért főleg csak irányítja az edzéseket.

Miként csöppen egy férfiak uralta országban, egy hagyományosan férfiak által gyakorolt küzdősport tanulásába egy nő?

Nagyapja, Fukuda Hachinosuke  szamuráj és Jujitsu mester volt, és egyben Dzsigoro Kano első mestere a három közül, akitől a JUDO alapítója a technikáit tanulta. Többek között a nagyapa emlékét megtisztelve hívta meg tanítványának .

Keiko Fukuda személyes mottója" Légy gyengéd, kedves, és szép, ugynakkor határozott és erős, mind szellemileg, mind fizikailag"

Életéről  pár éve dokumentumfilm készült "Be Strong, Be Gentle, Be Beautiful" címmel, ami a hitvallását tükrözi. Ebből a filmből látható lentebb egy érdekes és megható részlet:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr323143897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása