2011.09.09. GN-szeminárium

Lakatos Péter Ginastica Natural instruktorral beszélgettünk, hogy tisztázzunk néhány izgalmas kérdést két óra gurulás, nyújtózás, csípőcsavarás után.

Fighter Blog: Ha jól tudom, több rendszer meghonosítása is a nevedhez fűződik: Krav-Maga, RKC (kettlebell), FMS (mozgásminta-korrekció), és most a Ginastica Natural.

Lakatos Péter: Azért azt hozzá kell tenni, hogy mindegyik csapatmunka volt, a Krav Maga jobban, mint a többi, ennek meghonosításában többen vettünk részt a kezdetektől.
A többinél tényleg beleszerettem, elkezdtem gyakorolni, és aztán azt gondoltam mást is érdekelhet, tehát csináljuk!

 

 

 
 

 

 

 

FB: Hogy fér meg ennyi rendszer egymás mellett nálad?

LP: Hogy a szerszámosláda példával éljek, vannak a specialisták, akik csak egy dologhoz értenek, de ilyenkor fennáll a veszély, ahogy a mondás is tartja: „Ha valakinek csak kalapácsa van, akkor mindent szögnek néz”. Aztán vannak azok, akiknek túl nagy a szerszámosládájuk, és csak azért vesznek fel újabb és újabb irányzatokat, hogy szórakoztassanak. Szerintem az edzés ennél sokkal több, az edzés önmagában a mozgásminőségről kell, hogy szóljon. Először idegrendszeri változásokat akarunk létrehozni és aztán minden mást. A GN, Csíkszentmihályi professzor által megfogalmazott flow-n, az áramláson keresztül történik. Mindenki csinált már olyat, amit baromira élvez, ilyenkor eltűnik az idő, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy eltelt 8 óra, és valami tök jót is csináltunk közben. Ez azért általában leginkább festőkre, írókra szokott igaz lenni. Mi szintén ezt próbáljuk elérni Ginasticával.

FB: Elmondanád egy-két mondatban, hogy mi is a GN?

LP: Professor Alvaro Romano hozta létre, és aki benne van a témában, az rögtön leveszi, hogy a rendszer alapja a Brazil Jiu-jitsu, de van benne sok a hagyományos tornából, és vannak benne jógaelemek a hatha jógából, capoeira és természetesen egy jó adag a brazil életérzésből, lazaságból.

 

 

 

FB: Akkor ez nem egy túl régi rendszer.
 

LP: A Professor kb. 35 évvel ezelőtt kezdte fejlesztgetni, és ebben rengeteg ösztönös dolog volt. Nyilván itt megint brazilokról beszélünk! Talán nem volt minden tudatos benne, inkább azt nézte, hogy miben leli örömét. Különben szintén 35 éve kezdett Brazil Jitsuval foglalkozni, ezért van benne sok gurulás. Míg a többiek elmentek a mostanában leginkább az UFC-ből ismert „ketrecharc” (Lutra Livre-kb. jelentése: kötetlen harc) irányába, addig ő inkább azt mondta, hogy majd megjavítja őket, és a sok sérültből fog megélni, ami így is lett. Rengeteg élvonalban lévő harcossal foglalkozik, akik most ezzel a rendszerrel rakják össze magukat régebbi vagy frissebb műtétjük vagy sérülésük után.

 

A képen Rodrigo "Minotauro" Nogueirával foglalkozik éppen a professzor.


FB: Te kitől tanultad?

LP: 3 éve nézegettem , próbálgattam a GN-t, és idén februárban, a nyelvi problémák leküzdése után sikerült elhívni Alvaro professzort, aki egy instruktori képzést tartott, amin több külföldi tanuló is részt vett.

FB: Itthon hány szemináriumot tartottál? Milyenek a visszajelzések?

LP: Kettőt, és úgy tűnik, hogy tetszett a résztvevőknek, mosolygós arcokat láttunk. 
Ez egy más típusú mozgás, mint amikor nagy súllyal, vagy sok ismétléssel nyomunk (kettlebell súlyzós nyomások), ami nagyon jó dolog, és én is imádom, hanem hogy ott legyen a balansz is.

  
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FB: Miben más, esetleg miben jobb ez, mint a jóga?

LP: Azért lenne nehéz erre válaszolnom, mert sohasem jógáztam rendesen. Én azt látom benne, ami szenzációs, hogy mozgásokat összeköt. Tehát nem az van, hogy egy mozdulatból, mondjuk a fekvőtámaszból 5-ször 20-at megcsinálunk, hanem ezt kontextusba helyezi, és a végén megvan a mennyiség. Miközben sok mást is végigcsináltál, és közben el van rejtve a mozgásokban ez is, a legvégén pedig rádöbbensz, hogy úristen, mennyit dolgoztál.

FB: Hány éves kortól hány éves korig jó? Van-e valamilyen határ?

LP: Azt látom, hogy már az átlagemberek is specializálódott edzést csinálnak, amiket korábban csak az élsportolók végeztek, miközben elfelejtődnek az ősi mozgásminták, amik a gyerekekre jellemzőek, vagy azok, amiket rehabilitációként a gyógytornászok végeztetnek pl. az agyvérzést szenvedett betegekkel. Nem tudom azt mondani, hogy van olyan kor vagy probléma, ahol nem lehet csinálni. Eddig azt láttuk, hogy az idősebbek élvezik, és mozgékonyabbak és vitálisabbak lettek. Nem véletlen, hogy Alvaro professor is a széthullott UFC-s sportolókat rakja össze vele. Erősportoló, idős vagy gyerek. A dolog játékos, izgalamas, érdekes. Össze-vissza gurulunk, forgunk, zene van benne. Pont az jön elő belőle, ami élvezetesebbé teszi a gyakorlást. Merthogy ez nem egy edzés, nem edzünk , hanem jól érezzük magunkat. A 7 és 10 éves gyerekeim is leültek mellém az egyik alkalommal, játékból elkezdtek bohóckodni, utánozni, én meg elkezdtem GN-t gyakorolni, és végére azt mondták, hogy ez tök jó volt.

FB: Hány naponként javasolt, és milyen hosszan gyakorolni?

LP:: Ez olyan, mint egy örömfoci. Lehet mindennap, de lehet más sport mellet, a pihenőnapokon is, amikor a lábunkban van a bugi. Leülsz, bekapcsolod a cd-t, elkezdesz csinálni egy-két bázisváltást, aztán egy-két gurulást, és a végén azt vesszed észre, hogy eltelt fél óra, és hogy mennyit gyakoroltál. Ez azért is van, mert kevéssé terheli az izomzatot, miközben azért megadja szükséges munkát is. Nagyon jól lazítja a csípőt, lazább csípőre pedig mindenkinek szüksége van.

 
FB: Zárásként mondanál valami meglepő Ginastica Natural-os élményt?

LP: A test izmainak stresszét, feleslegesen működő feszültségét lecsökkenti, és ettől a test és az idegrendszer egyik pillantról a másikra jobban működik. A test, amiben eddig benyomtad a féket, hülye ötletnek minősítette közben benyomni a gázt is. Amint érzi viszont, hogy felengedted a féket, már engedi, és mehet is a gáz.
Az egyik edző a 360-ban egy GN után elment, hogy húzzon egy dead liftet. Elfehéredett arccal jött vissza, mert 20kg-al megdöntötte az eddigi rekordját. Többeknek nem sikerült felmászni a peg boardon korábban, de 10 perc GN után simán fel és vissza is másztak rajta.

 

 

 

FB: Köszönjük a beszélgetést!

LP: Én is köszönöm!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr403224971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ExCabeludo 2011.09.15. 11:48:15

luta livre - kötetlen harc
vale tudo - mindent lehet
de tulajdonképpen ez most lényegtelen.
respect!
süti beállítások módosítása