Egy stresszel nehezített, önvédelmi, buszos szeminárium után beszélgettünk Pintér Mártonnal, és Tóbiás Mátyással, krav-maga stílusú, Expert 1-es (mester szintű) oktatókkal.

 

 

 

 

 

 

 

Fighter Blog:
Mi játszódik le bennünk, ha buszon vagy villamoson, esetleg metróban megtámadnak?

Tóbiás Mátyás:
Támadási sokk alakul ki, ami nagymértékben lecsökkenti a védekező reakciónkat. Ez a típusú sokk mindenkinél jelentkezik!
Bevetési csoportoknál figyelték meg, hogy bár kifejezetten harci stressz körülmények között, folyamatosan gyakorlatozó elit katonákról van szó, mégis éles helyzetben, az edzőtermi tudásukhoz képest csak 30% és 70% közötti teljesítményre képesek.
A 70%-os teljesítmény nagyon ritka, és itt eleve olyan emberekről beszélünk, akik az elérhető legnagyobb stresszel nehezített gyakorlatozást végzik, és beválogatták őket a legjobbak közé. Egy speciális képzés nélküli ember támadás esetén valószínűleg teljesen lefagy, vagy összezavarodva reagál.

FB: A krav-maga küzdősport?
TM: Nem. Taktikai és önvédelmi rendszer. Ez egy héber kifejezés, aminek jelentése: közelharc.
FB: Mi a különbség egy küzdősport és a krav-maga között?
TM: Azt kell, hogy mondjam, alapjában véve a mozgások nagyon hasonlóak, mint bármely más küzdőrendszerben, vagy tradícionális stílusban. Maga az oktatási forma, ami eltérő, és az, hogy az önvédelmet helyezzük előtérbe. Természetesen amíg mindenkinek két keze és lába van, addig ugyanolyanok a támadási és védekezési formák is. A krav-magának az a különlegessége, hogy miután a tanuló úgymond elsajátította technikákat, MINDIG kipróbáljuk stressz alatt is. Tudomásom szerint más rendszerek stressz alatt nem dolgoznak, márpedig amikor utcai támadás ér valakit, stresszes környezetbe kerül.
Ezért van az, hogy ha valaki szépen, művészien tud mozogni, és adott esetben akár több órás bemelegítés után, vagy egy harcművészeti képzést követően tart hazafelé, majd hirtelen megtámadják, mondjuk egy szűk helyen, pl. egy liftben, nagyon esetlenné válhat.


FB: Mit takar a buszos szeminárium? Mi a célja?
Pintér Márton: A buszos szemináriumnak az a célja, hogy a tanulók egy, az edzőteremtől eltérő helyszínen tudják gyakorolni a technikákat, illetve ki tudják próbálni azt, hogy ebben a más környezetben mi az, ami működik és mi az, ami nem. Olyan alapkörülményekhez kell igazodniuk, amit a hely, vagy helyszűke diktál. Kapaszkodnunk kell, lehet, hogy ülünk, lehet, hogy állunk, adott esetben csomag van nálunk, ahogy éppen a tömegközlekedési járművön utazunk. Ezek nyilván módosítják a menekülési lehetőségünket, és leszűkítik az alkalmazható önvédelmi technikák körét.
Egy ilyen környezetben akkor tudjuk megvédeni magunkat, ha eleve ilyen környezetben gyakorolunk.

 



FB: Milyen buszt béreltetek a képzéshez?

PM: Egy üzemben lévő BKV-buszt. Annyi volt a BKV felé a kérésünk, hogy ne a legjobb állapotút adják! :-)

FB: Úgy volt meghirdetve a szeminárium, hogy kezdők és haladók is jöhetnek. Hogy volt felépítve képzés, hogy megfeleljen ennek a vegyes csapatnak?
PM: Minden technikát először egyesével bemutattunk és begyakoroltattunk, még kint a busz előtt, a szabadban. Ami a fő szempont volt, hogy vagy ülünk, és ilyenkor be vagyunk szorítva, vagy állunk, ilyenkor pedig egyik kezünk foglalt. Az összes technika arra épült, hogy szűk térben tartózkodunk, és adott a testhelyzetünk, nem mozoghatunk szabadon. A technikákat ezekhez a paraméterekhez kellett alakítani.
Az első blokkban az egyenes és köríves ütések, fojtások elhárítását vettük át.
A második blokkban a késes támadásokkal foglalkoztunk.
Más technikákkal is foglalkozhattunk volna, de igyekeztünk az itthon legjellemzőbb támadástípusokra koncentrálni, illetve a köré építkezni, hogy mik a támadó számára a könnyen kivitelezhető mozdulatok, mert az esetek többségében ezeket használják a valós életben is.

 

 

 

 


 

 

 

Foglalkoztunk külön olyan szituációkkal is, amikor mi ülünk, és egy részeg elkezd velünk kötözködni, vagy valaki agresszíven felszólít a helyünk átadására... 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

FB: Hogyan fokoztátok a stresszt, hogyan szimuláltátok az éles helyzetet?
 

PM:Az első stressz, hogy a támadó négy végtaggal, álló pozícióból támadhat, de mi vagy ülünk, vagy éppen kapaszkodunk, ami rögtön azt jelenti, hogy egy kezünk van az ő két kezével szemben.
Második faktor maga a szűk hely, a bezártság okozta stresszt, hogy nem tudok elfutni.
Erre tesz még rá egy lapáttal, hogy a szimulált támadások bármely technikával, és irányból érkezhetnek véletlenszerűen, előlről, oldalról, vagy akár hátulról.
Később a csoport egyik fele támadó lett, akik bárkit kiválaszthattak az utazóközönségből prédának, így nem tudhattátok, milyen irányból vagy milyen eszközzel jön majd a támadás (egyenes ütés, köríves ütés, fojtás, késes támadás stb.) 
TM.:A fokozatosan felépített tréning utolsó felében pedig a busz nem túl gyors tempóval, de hirtelen fékezésekkel tarkítva haladt. Ilyenkor szembesülünk vele például, hogy egy rosszul megválasztott, szilárd talajon amúgy igen hatásos rúgás végzetes lehet. Elveszítjük az egyensúlyunkat, és a támadó meg tud taposni, esetleg le tud lökdösni a lépcsőhöz és ott vége a történetnek.

 

FB: Nagyon érdekesnek találtam, hogy az oktatási blokkok között sok elméleti tanácsot is adtatok. Ez része a krav-magának, vagy saját tapasztalataitokat adtátok át?
TM: A krav-magának rendkívül fontos eleme a környezettudatosság, hogy milyen személyek és milyen tárgyak, objektumok vannak körülöttünk. Ez a környezettudatosság! Én azt láttam éveken keresztül, mióta a krav-magát oktatom, hogy a lehető legtöbb problémát simán elkerülhetné az adott személy, aki áldozattá válik, ha erős környezettudatossággal rendelkezik. A krav-magának fontos része a felismerés, elkerülés, iletve a problémáknak olyan megoldása, ami erőszakmentes.(szerk. megjegyzés: lásd korábbi posztjainkat itt és itt).
Nekünk a célunk az önvédelem, és nem az, hogy kiprovokáljunk valamilyen támadást.
Amennyiben az adott személy nem volt elég figyelmes, vagy hiába ismerte fel a veszélyt, de már bezárultak mögötte az ajtók, és a következő megállóig nem nyílnak ki, akkor viszont tudjon valamilyen nagyon egyszerű technikával védekezni, amivel megvédheti saját magát, vagy akár egy vétlen harmadik személy életét vagy testi épségét is.


FB:Volt pár egyéb küzdősportot gyakorló is a szemináriumotokon. Szerintetek miért jöttek el erre a képzésre?
PM:A saját küzdősportjában teljesen más környezetben, az ottani szabályok szerint az ottani mozgásokat gyakorolja, míg nálunk nyilván azokat, amiket krav-magának nevezünk, de azt gondolom, hogy a fő különbség az, hogy mi nem konkurálunk semmilyen küzdősporttal, mi egy másik megközelítést alkalmazunk az önvédelemre. Ennek egy jelentős része, hogy szeretjük kivinni a valós környezetbe a tanulóinkat. Ha neked az a kérdésed, hogy egy buszon, hogy tudod megvédeni magad, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy kimész egy buszra és gyakorolsz.

TM: A legtöbb küzdősport vagy harcművészet sajnos csak az edzőtermi körülmények között sajátíttatja el az adott mozdulatsorokat. Legyünk magunkhoz őszinték: tudom, hogy hetente 2-3-szor lemegyek edzeni. A 2 órás edzésből kezdek X perc meditációval, majd negyven perc streching gyakorlattal, erősítő gyakorlatokkal folytatom, majd egy laboratóriumban, amit edzőteremnek hívok, gyakorlom az önvédelmet, és abban a tudatban megyek haza, hogy megtettem tökéletesen mindent ennek érdekében.
De hol is fognak megtámadni? Az utcán, esetleg betörnek a lakásomba, úgy, hogy otthon vagyok, munkahelyre menet, vagy hazafelé jövet, diszkó előtt, metróaluljáróban, és ezeket nem modellezik.

PM: Ezért is tartunk többféle szemináriumot, például szórakozóhelyet is szimulálunk (Fények, füst, hangzavar stb.)
 

FB: Nekem az volt az érdekes, miközben végigcsináltam a szemináriumot, hogy sok olyan technikát csináltattatok, mint hererúgás, térdrúgás, támadó fejét a kapaszkodóhoz verni, ami olyan mint egy piszkos trükk, és még a full kontakt közdősportokban és az MMA-ban (ketrecharcban) is tilos. Hogy van ez?   

TM: Mi a durvább, ha valakit védkezésképp ágyékon rúgsz, vagy ha leszúrnak egy karddal a Moszkva téren? Mindig kihangsúlyozzuk, hogy a védekezés mértéke sohasem haladhatja meg a támadás mértékét. Ha a támadó lényeges erőfölénnyel bír, ami megtörténhet fegyver nélkül is, akkor igenis térden vagy lágyékon fogjuk rúgni. Ezeket nevezhetjük piszkos technikáknak, vagy a küzdősportokban tiltott technikáknak. Teljesen más egy sportkörnyezetben, tisztelve az ellenfelet, bírói és orvosi jelenlét melletti küzdeni, mint kiszolgáltatott helyzetben lenni, amikor hirtelen nekem ugranak, és valahogy hirtelen meg kell fordítani a helyzetet. Ha valaki nekünk szalad egy késsel vagy ketten-hárman meg akarnak lincselni valakit a buszon, akkor nem hiszem azt, hogy túlzás lenne, hogy térden rúgjam.

PM: Ha már küzdősporttal akarunk párhuzamot találni, akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a küzdősportban szabályok védik az embert, tehát sosem fog szembekerülni egy 50 kilós nő egy 120 kilós férfival. Ezt az óriási erőfölényt valamilyen módon ellensúlyozni kell!

TM: Megint visszakérdeznék! Mennyire etikus mondjuk, amikor egy 40 kilós hölgyet megerőszakol egy 118 kilós férfi? Melyik küzdősport, vagy milyen formagyakorlat készít fel arra egy nőt, hogy meg tudjon előzni, vagy kivédeni egy ilyen szituációt?

FB: Ehhez kapcsólódik a következő kérdésem. Mi a minimális fizikai adottág vagy kondíció, illetve előképzettség ahhoz, hogy valaki részt vehessen egy ilyen képzésen?


TM: Egyetlenegy dolog a legfontosabb: a szándék. Az, hogy igenis teszek valamit, hogy megelőzzem azt, hogy áldozattá váljak. Eljövök egy ilyen szemináriumra, és megtanulok, amennyit csak tudok, hogy felismerjem, elkerüljem vagy megoldhassam a problémát.

FB: Érdemes-e rögtön, elsőre egy ilyen szemináriumra eljönni?
TM.: Azt szoktam javasolni Marci barátommal együtt, hogy mindenképpen jöjjenek el egy ilyen szemináriumra, mert teljesen más valamit látni, más valamiről olvasni, más hallani, más beszélni róla, és egészen más valamit végrehajtani, megcsinálni. A legfontosabb, hogy tegyünk valamit, ha komolyan gondoljuk a saját védelmünket. Természetesen garancia semmire sincs, de már egy 3-4 órás szeminárium után is az egyén személyes védelmi szintje jelentősen megemelkedik. Lényegesen nehezebben tudnak utána bennünket megtámadni, illetve el tudjuk kerülni a felismert problémákat. A különböző szemináriumaink, mint az autós, buszos, diszkós, strandos mind-mind reális veszélyhelyzetekre készítenek fel. Azt szoktuk javasolni, ha tetszett, bejött neki, akkor iratkozzon be edzésre, és hetente egyszer vagy kétszer járjon rendszeresen valahova.

FB:Tudnátok-e, zárásképpen egy-két azonnal használható tanácsot adni a tömegközlekedési eszközökön való biztonságosabb utazáshoz?

PM: Amiről Mátyás beszélt, a környezettudatosság, vagy elővigyázatosság:
- Megnézem, hogy ki mellé szállok fel.
- Megnézem, hogy ki száll fel mellém.
- Ha van rá lehetőségem, a vezetőhöz közelebb ülök.
- Ha van rá lehetőségem, a folyosóhoz közelebbi székre ülök, hogy könnyebben fel tudjak állni és leszállni, ha kell.
- Ha úgy érzem, hogy bajban vagyok, akkor nem szégyellek sikoltozni, segítségért kiabálni és nyomni a vészcsengőt.
- Fegyverként vagy védekezésre használom azt, ami nálam vagy a környezetemben van (esernyő, táska, kapaszkodó, stb.)
Ezek mind abba az irányba visznek, hogy könnyebben kijöjjek a szituációból! Mérlegelésre kényszeríthetik a támadót, hogy megéri-e támadni, míg ha csendben ülök, akkor szemtanúk és konzekvencia nélkül leszúrhat, vagy kirabolhat a hátsó ülésen. Minden a gondolkodásmóddal kezdődik, azzal hogy legyen igényünk az önvédelemre, és megtegyük az első gyakorlati lépést a tanulás felé!


FB: Köszönöm szépen a beszélgetést!

TM és PM: Mi is köszönjük!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr683068719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spontan · http://erdekessegek.info 2011.07.19. 18:27:50

" Mi a durvább, ha valakit védkezésképp ágyékon rúgsz, vagy ha leszúrnak egy karddal a Moszkva téren?"

Vagy esetleg nálunk is lehet kard, és használhatjuk védekezésre a támadó izomember ellen, ahogy az alábbi videón megfigyelhető. :D

erdekessegek.info/utcai-harc-karddal-78.html

Murderface 2011.07.19. 18:36:08

BKV-n nem ülünk le. Amikor állunk, lehetőleg úgy, hogy a hátunk mögött ne legyen senki. Ez alap. Márcsak a retkes ülések, meg a zsebtolvajok miatt is :)

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2011.07.19. 18:36:47

kamu az egesz. alljon ki egy barmilyen kempossal, vagy thai boxoloval, es siman megeszik ezeket a kravmagamnal nemlevoket. tul van lihegve az egesz. egy koreai katona is siman megveri barmelyiket. nem lattam meg, hogy K1-ben indult volna zsido kravmagas. nem veletlenul. nem er semmit. a buszoon ezeket is lelehet szurni siman alattomosan egy kessel.

OrrSir 2011.07.19. 18:56:40

Kell ket femtoll, ket szuras combra, ketto lengo borda ala, ha nem eleg a 5-6 szuras a nyakba. Az vegzetes is lehet.

ingenium rusticus /nyomokban félázsiait tartalmaz! · http://kigondoltam.blog.hu/ 2011.07.19. 19:17:46

Beszarás! Nem is tudtam, hogy tudok krav-magázni. Ezt eddig kocsmai bunyónak hívtam.

_andris 2011.07.19. 19:18:50

Nem hülyeség amit mondanak, hogy figyelmesen kell járni-kelni, de félni, folyton rettegni azért nem érdemes. A legjobb önvédelem az adekvát viselkedés, a segítségért kiabálás és a futás.

Az nem tudom, mennyire igaz, hogy az ember lefagy vészhelyzetben (30-70%-os teljesítmény). Bennem inkább az adrenalin kezdene el dolgozni, asszem. Nem tudom, mert az utcán még nem támadtak meg eddig (mondjuk nem is művelek semmi harcművészetet).

Chapell 2011.07.19. 19:28:30

Az, hogy vészhelyzetben az emberek a teljesítményük kis részét képesek csak kamatoztatni, az tény. Sajnos az, hogy elmegy az internet az nem vészhelyzet, így saját tapasztalatot ehhez nem tudok hozzátenni (szerencsére) :)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2011.07.19. 19:36:37

Összefoglalva:

1. Ha helyzet van, az nem csak úgy magától lesz. Az kialakul. Magyarul elsődleges hogy már a csírájában észrevedd az ilyen típusú veszélyes helyeteket.

2. Ha véletlenül már belecsöppentél, mert pl. nem figyeltél eléggé, akkor kb egy millió verzió van arra, hogy elkerüld/ledumáld/stb a potenciális támadót. Tiszta pszichológia.

3. Ha kés van nála, és minimális mértékben tudja is használni + teljesn be van kattanva, akkor jobb ha odaadod neki amid van (ilyen esetekre jó ha nálad van külön 1500-2000 Ft).

Ebbe nem akarok külön belemenni miért, de ha elmész egy késes szeminárumra 15 perc alatt átértékeled azt, hogy nekimenj kézzel egy késesnek, az tuti biztos. :)

Martian (törölt) 2011.07.19. 19:43:53

"Teljesen más egy sportkörnyezetben, tisztelve az ellenfelet, bírói és orvosi jelenlét melletti küzdeni, mint kiszolgáltatott helyzetben lenni"

Tudommal aikido-ban pont ezért nincs versenyzés, nem "tiszta" technikákat gyakoroltatnak.

MicroS · http://1like.blog.hu 2011.07.19. 19:45:35

Jó dolog ez a krav-maga nagyon!

flippant 2011.07.19. 19:56:13

Nem kellett volna buszt bérelni. Miskolc-Avas 35-ös busz éjszakai járat. Ott élesben is lehet gyakorolni.

az újdonság garázsa 2011.07.19. 20:10:02

@www.Bisex.hu:
Majd egyszer tanulj meg olvasni is.
A kempós stb. versenyen, felkészülten száll szembe az ellenféllel, nem utcai támadásnál, stresszhelyzetben.
Nem is igazán a technika a legfontosabb benne, mert a krav maga technikái elég szarok és bénák (hozzáértő kung fus vagy karatés úgy bele tudna nyúlni a mozdulataikba, hogy kezük vagy lábuk törne, aikidósról már nem is beszélve), hanem a lelki felkészítés a váratlan helyzetekre, meg arra, hogy mindig felmérd a környezetedet.
Persze ez is csak akkor ér valamit, ha legalább a technikai alapok is megvannak.

@_andris:
Teljesen igaz.
Az adrenalin csak később jön, akkorra általában már le vagy verve, mint a porcelánbögre.

@WITCH:
Na igen, akinek nincs kés elleni védekezésben több éves rutinszerű gyakorlata, az inkább ne is próbálkozzon.

protoplanetáris korong 2011.07.19. 20:12:49

Kés ellen felesleges bármilyen bohóckodás, főleg, ha nem vagy képzett harcművész (még akkor is rizikós).
Az emberek nagy többsége pedig nem az.
Ha szemmel láthatóan nincs kés, akkor el lehet gondolkozni a védekezésen. Ha csak 1-2 ellenfél van, akkor van esély szerintem már minimális küzdősport ismerettel, feltéve ha van már az illetőnek ilyen irányú (rátámadtak) tapasztalata. Ha többen vannak, akkor mint a késes verzió, elfutás/érték odaadás.
Mindenkinek javaslom az önvédelmet elsajátítani, mert bármikor szüksége lehet rá. Bármit, csak csinálja.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.07.19. 20:30:31

A buszvezetőket nem kellene kiképezni ilyenekre? Elvégre az ő feladatuk (lenne) a kötözködőket, részegeket leszállítani. Neeem?

alien 2011.07.19. 20:45:49

ez az egész olyan mint egy termék, mert nagyon nagy az esély, hogy az erősebb győz, de arra is, hogy az aki elsőnek üt, márpedig aki védekezik az nem biztos, hogy elsőnek üt
megoldást nem tudok, de egy normál edzés, nem olyan mint amit a nyilatkozó említ, az egész cucc itt a krav-maga reklámjának tűnik
mivel ritkák a támadások, ezért szépen lehet a hamis hitben létezni, hogy majd jól megvédi a delikvens magát havi 10 ezerért

alien 2011.07.19. 20:46:44

@www.Bisex.hu: ja én is a kempot akartam ideírni, csak nem akartam hazabeszélni :)

alien 2011.07.19. 20:49:30

@WITCH: ja lehangoló, volt a neten valami videó hogy adj egy négy évesnek egy kiemelő filcet és engedd magadra, ahol színes vagy ott vágott meg, én kipróbáltam és nem végül csak összefirkált :)

falcon.1 2011.07.19. 21:03:21

az a baj, hogy a sok hülye elhiszi ezeknek az önjelölt polihisztor "mestereknek", hogy pár óra, nap, hét, hónap után megtudja védeni magát. nem tudja!!!!! csak hamis biztonságérzetet keltenek, mert azt hisz, hogy tud védekezni. nem tud!!!! így csak nagyobb kárt okoznak! de. hát a pénz az pénz. én az elmúlt harminc évet küzdő sportokkal töltöttem birkózás, thai box, judo az utóbbinak a mestere is vagyok. ahhoz, hogy valaki használni tudjon bármit a sikításon kívül legalább 3-5 év rendszeres edzés kell. a többi az mese és pénz gyűjtés. ha eltöltöttél 5 évet mindennap verekedve akkor van némi esélyed egyébként vagy van lehetőséged elfutni (ami a legjobb megoldás) vagy haza vágnak. azért én megnézném ki tudja jobban megvédeni magát a párórás krav magás, még ha én csak egy "küzdő sportoló" vagyok is.

belekotty 2011.07.19. 21:10:01

@www.Bisex.hu: Maguk a krav-maga-sok is küzdősportokból jött emberek, úgy hogy ezzel vigyázz! Az a magyar aki kitalálta és elterjesztette Izraelben, az komoly boxoló és birkózó volt. Tehát egy komoly küzdő sportos múlttal rendelkezővel lehet ám gondod. Aki viszont eleve krav magával kezdett és nincs más múltja (thai box, ökölvívás, kempó, MMA) az persze hogy meg fogod kajálni. De a krav-maga eredeti célja az arab suhancok (képzetlen bolondok) elleni alap védekezés megtanítása a civileknek. Ahol egy kővel hadonászó hülye ellen egy tökönrúgás is remek.
De csak maga a krav-maga egy komoly erő, súly és agresszió különbséget önmagában sosem fog legyűrni küzdősport múlt nélkül. De egy ilyen sportoló serm biztos hogy tudja, hogy egy támadásra hogy kell rögtön agresszíven reagálni. Én már voltam olyan helyzetben hogy két cigány kölök ült a metrón és belekötött mindenkibe. Mindenki meg volt rettenve. Felálltam és minden szó nélkül egy kurva nagy pofon levertem a szemtelenebbnek, majd megálltam velül szemben jobb kezemmel a zsebemben, meredten figyelve őket. Megmukkanni sem mertek. Még amikor leszálltam és becsukódott az ajtó is megsemmisülve ültek és egy szót nem szóltak. Az agresszióra durva agresszióval reagálni azonnal, az az ellenfelek többségét megrémíti.

belekotty 2011.07.19. 21:11:42

Különben ajánlom nektek ezt a topikot, ahol különböző harcművészek tárgyalják ki a szemfényvesztő "harcbűvészeket".
Sok-sok röhejes videó van összehordva.

www.harcosokklubja.hu/index.php?showtopic=1492

belekotty 2011.07.19. 21:20:10

@falcon.1: "hogy valaki használni tudjon bármit a sikításon kívül legalább 3-5 év rendszeres edzés kell. a többi az mese és pénz gyűjtés" - Egyetértünk, maximálisan.
És még az sem mindegy hogy miben töltötte azt az 5 évet. Mert lehet remek versenyjudós, vagy birkózó, ha egy sima parasztlengővel levernek. A sportkaratésokról nem is szólva, akik ha nem gyakoroltak ökölvívást, egy sima amatőr boxolótól nagy verést kaphatnak.
Az önvédelem a horognál és annak védésénél kezdődik. Amelyik önvédelemben ez nincs meg, az kamu.

belekotty 2011.07.19. 21:23:03

Különben meg amit ír a végén bizony nagyon okos. Ezért a krav magát ne a küzdő sportok rendszerében hasonlítsátok!

"PM: Amiről Mátyás beszélt, a környezettudatosság, vagy elővigyázatosság:
- Megnézem, hogy ki mellé szállok fel.
- Megnézem, hogy ki száll fel mellém.
- Ha van rá lehetőségem, a vezetőhöz közelebb ülök.
- Ha van rá lehetőségem, a folyosóhoz közelebbi székre ülök, hogy könnyebben fel tudjak állni és leszállni, ha kell.
- Ha úgy érzem, hogy bajban vagyok, akkor nem szégyellek sikoltozni, segítségért kiabálni és nyomni a vészcsengőt.
- Fegyverként vagy védekezésre használom azt, ami nálam vagy a környezetemben van (esernyő, táska, kapaszkodó, stb.)
Ezek mind abba az irányba visznek, hogy könnyebben kijöjjek a szituációból! Mérlegelésre kényszeríthetik a támadót, hogy megéri-e támadni, míg ha csendben ülök, akkor szemtanúk és konzekvencia nélkül leszúrhat, vagy kirabolhat a hátsó ülésen. Minden a gondolkodásmóddal kezdődik, azzal hogy legyen igényünk az önvédelemre, és megtegyük az első gyakorlati lépést a tanulás felé!"

- Nagyon is megfontolandó!

falcon.1 2011.07.19. 21:23:19

á szia belekotty! egy másik fórumon általában egyet értünk. de nehogymá pár hónap után megtudja védeni magát pláne késtől, vagy több támadótól, még nekem is nagyon nagyon necces. inkább futok!

belekotty 2011.07.19. 21:24:51

@WITCH: No ezzel is maximálisan egyetértek!

belekotty 2011.07.19. 21:28:09

@falcon.1: Persze hogy nem tudja. Ez benne az átverés, ha a krav maga oktató ezt mondja. A jó oktatók azt mondják, amit a végén leírtak. Az rendben van.
A gond az hogy sok kölyök elmegy ezekre abban a hitben hogy pár hónap múlva meg tudja magát védeni és nem mondják el neki hogy nem, azt felejtse el. És csak az önbizalma nő, a tudása nem. Sőt, az ellenállás miatt esetleg még nagyobb ruhát kap.

bőrmók 2011.07.19. 21:29:08

@Murderface: BKV-ra nem szállunk fel. Utcára nem megyünk le. stb. :)

Nekem egyszer azt magyarázta kung-fun egy fazon, hogy ha a metrón leülsz, akkor zárt lábakkal ülj le, különben tökönrúghatnak. Pfff haggyámá :)

belekotty 2011.07.19. 21:29:14

@falcon.1: Na szia! Mennem kell... Majd a fórumon folytatjuk! :-))

victor vacendak 2011.07.19. 21:30:00

Több képzett támadó ellen csak a filmszínészek tudják megvédeni magukat. De azok nagyon. :-D

Styxx 2011.07.19. 21:42:21

"
PM: Amiről Mátyás beszélt, a környezettudatosság, vagy elővigyázatosság:
- Megnézem, hogy ki mellé szállok fel."

Megnézem, hogy milyen közterületnevet írok le. A Moszkva téren már nehezen szúrnak le. Szőrszálhasogatás? Nem hinném, ugyanis ha jól értem ennek az önvédelmi módszernek egyik alapvető eleme, hogy valós élethelyzeteket szimulál.

baliquez 2011.07.19. 22:12:43

Ritkán járj egyedül. Ők nem járnak egyedül. Számolj utána mikor láttál deviáns'zitát egyedül járni. Kínosan ügyelnek rá hogy minimum ketten-hárman de inkább 4-5 fős hordában járjanak.

Ha késsel jönnek és nem tudsz menekülni akkor KKA, módszeresen. Ne csak te halj meg ott. :(

falcon.1 2011.07.19. 22:18:47

gaspisztoly! olcsó, hatékony, bárki kap engedélyt, bárki tudja használni és több akár késes támadó ellen is véd. 3 havi edzés ára és nagggyon hatékony (csak forgótárast!)

dukeekud 2011.07.19. 22:24:16

Kimaradt egy nagyon fontos dolog. Meg pedig az aljas alatomosan tamado BKV ellenorok elleni vedekezes. Ez sajnos gyakori jelenseg, hasznos lett volna bemutatni nehany, ellenuk alkalmazhato technikat is.

bubo cupropenis 2011.07.19. 22:34:40

- Megnézem, hogy ki mellé szállok fel.
- Megnézem, hogy ki száll fel mellém.
- Ha van rá lehetőségem, a vezetőhöz közelebb ülök.
- Ha van rá lehetőségem, a folyosóhoz közelebbi székre ülök, hogy könnyebben fel tudjak állni és leszállni, ha kell.
- Ha úgy érzem, hogy bajban vagyok, akkor nem szégyellek sikoltozni, segítségért kiabálni és nyomni a vészcsengőt.

Ezek a megfontolandó gondolatok, a többi hókuszpókusz.
Kés ellen és több támadóval szemben senkinek nincs esélye egyedül. Legfeljebb, ha a támadók nem akarnak bántani és maguktól otthagynak, megkegyelmeznek neked.
Apám egyik munkatársának a hátába markolatig szúrtak egy kést, mert szólt a buszon egy nőnek, hogy éppen lopják a pénztárcáját.
Fél oldalára lebénult és még a nő is eltűnt, akit meg akar védeni.
Hősködni nem szabad, mindenki magáért felel, a bajt, az áldozattá válást pedig el kell kerülni.
Sose állok meg úgy, hogy a hátam mögé kerülhessen valaki, buszon meg főleg nem.

Mellesleg a legtöbb személy elleni támadás nem előzmények nélkül történik. Sőt, legtöbb esetben ismerik egymást a felek, vagy éppen családtagok. Ott kezdődik a dolog, hogy meg kell válogatni, hogy kivel állunk egyáltalán szóba.

Aki nincs hozzászokva, hogy arcon verik, az leblokkol egy ilyen éles helyzetben, ezért az ilyen harcművészeti balettok, mint a tai chi, capoeira stb. nagyon buta időtöltések.
Muay thai-nál és a kemponál kezdődik a felkészülés, de semmire nincs garancia.
Érdemes igazi késharcokról készült videókat nézni, amikor nem áll meg egy pillanatra sem a penge, hanem két másodperc alatt hatszor szúr vele a támadó. Az ellen nincs recept.

bubo cupropenis 2011.07.19. 22:36:32

@dukeekud: A BKV ellenőr csapatban jár, vastag hájréteg veszi körül az életfontosságú szerveit és büdös a szája, ne akarj velük meccselni.

dukeekud 2011.07.19. 22:38:36

" vagy valaki agresszíven felszólít a helyünk átadására... "

Sajnos gyakran elo fordul, hogy 80-100 eves kriptaszokevenyek kovetelik a jogosan elfoglalt ulohelyunk atadasat. Folleg a jarokerettel hadonaszo nyugdijasok a veszelyesek. Ezert nagyon hasznos, ha az ember ilyenkor megtudja vedeni magat.

2011.07.19. 23:39:50

pesten pisztollyal kell járni.

Megköszönöd az italt,hazamész, kivered 2011.07.19. 23:57:29

Egyszer olvastam egy interjut Bruce Lee-vel amiben azt mondta, ha kessel megtamadjak, inkabb elfut.
Hm, akkor kotve hiszem, hogy egy kravmagaval felturbozott atlagbelanak sok eselye lenne.
Persze sokan vannak, akik szaj es emailkarateban erosek, lehet, ok odatennek magukat, csak hogy megmutassak. Oket Isten nyugosztalja.

hallari 2011.07.20. 00:09:14

@www.Bisex.hu: látom, te is megfogtad a cikk lényegét…

átlátó 2011.07.20. 00:52:40

@falcon.1: Tényleg érdekel, hogy szerinted miért forgótárast...tehát érdekel a véleményed. Köszi.

125x125 2011.07.20. 01:11:54

@átlátó:
Asszem megbízhatóbbak, kevésbé hibásodnak/hagynak cserben, ilyesmi. A kakast viszont le szokták fűrészelni, hogy ne akadjon be, amikor előrántanád. Úgy emlékszem, hogy a gazpisztoly.hu -n vannak érdekes cikkek, tesztek, tippek a témában.

dukeekud 2011.07.20. 01:35:42

@125x125: "Asszem megbízhatóbbak, kevésbé hibásodnak/hagynak cserben"

Mar ez sem biztos. Vettem egy forgotaras markas gazpisztolyt, es 40 loves utan elromlott. Pont azert vettem forgotarast, mert hogy annak atom biztos a mukodese. Nem irom a tipust, mert lehet, hogy csak kifogtam egy hibas peldanyt. De szerintem inkabb az a gond, hogy a fogyasztoi piac miatt muszaly allandoan fejleszteni. Es vegul a legegyszerubb szerkezetet is tul bonyolultra megbizhatatlanra fejlesztik.

cannist 2011.07.20. 07:17:19

Buszon, zárt térben, gázpisztollyal lőni, miközben a támadó tőled 20 centire van. Köszönjük, Emese.

hattyú 2011.07.20. 07:44:48

@falcon.1: szerintem olvasd el újra a bejegyzést, mert nem értetted meg... Szerintem senki nem állította, hogy erőfeszítés és edzés nélkül bármi elérhető és ezt sem, hogy ész nélkül érezze megaát valaki 2 órás gyakorlás után "nagymenőnek" pl. ha megtámadnak. Elhiszem, hogy 30 éve harcművészezel, viszont úgy tűnik, hogy ez a 30 év kevés volt arra, hogy szerénységet tanulj és ne hülyézz le másokat előítéletből, csípőből... szóval, talán majd a következő 30 év segít!

belekotty 2011.07.20. 07:55:28

@cannist: Akkor is jobb a helyzet, mert a támadás nagy valószínűséggel nem folytatódik. A támadó a pacekjébe kapja, te meg csak a szelét. És tudsz ismételni, ami már eleve visszarettenti a támadót.

@átlátó: A forgótárassal lehet könnyen ismételni, nem kell csőre tölteni, nem kell kibiztosítani, a szángátlót sem kell állítani.
Nem akad fel mint az öntöltős esetleg.
Hirtelen, stresszhelyzetben a forgótáras sokkal célszerűbb.
Nekem van öntöltős és forgótáras gázpisztolyom is. A forgótárast már azért vettem, mert mire idegesen a szánféket kiiktatom, csőre töltök - ami esetleg elakad - majd kibiztosítok sok idő elmegy, valamit valamit kifelejthetek. A forgótárasnál mindez nincs.

cannist 2011.07.20. 09:01:44

Belekotty: utaztál már 7-es buszon? Az úgy rázkódik, mint az állat, kanyarodik, hirtelen fékez, kb. esélyed nincs gp-t elővenni, vagy használni.

Igen, utcán teljesen jó a GP, de buszban, zárt térben nem, lévén a gáz felét te is beszívod, szóval oda én nem javasolnám. Plusz mi van, ha valaki mást sikerül pofán lőni vele, aki mondjuk asztmás rohamot kap. Én nem használnám buszon...

Pernahajder Viktor 2011.07.20. 09:24:07

Sok nagy "harcművész" muhaha...
Ha egy kicsit is foglalkoztatok volna a felsoroltakkal (kempo, aikido, stb.) akkor nem írnátok ennyi marhaságot! Netvitézek :-)
Elmondom hogy csináljátok. Átfutjátok a cikket, de nem értitek meg, csak érzitek, hogy ez tényleg komoly dolog és egyből beindul a fikázhatnék, majd ömlik az epe belőletek. Szánalom....

falcon.1 2011.07.20. 09:25:37

@hattyú: nincsenek előítéleteim. a 30 év arra volt jó a szerénység megtanulása mellett, hogy tudjam önvédelem szinte nem létezik kés vagy több támadó ellen. minden más parasztvakítás.

WildBear 2011.07.20. 09:28:26

Zárt térben jobb a gumigolyós.
Nem okoz súlyos sérülést, de egy-két lövés mellkasba, vagy hasba (pláne fejre) garantáltan kikapcsolja a támadót a harcból.

falcon.1 2011.07.20. 09:30:32

@cannist: az nem baj ha a gáz felét beszívod mert a másik fele az övé. így mind a ketten elsírdogáltok egy kicsit de nem késeltek meg!

cannist 2011.07.20. 09:32:43

meg az a 20 másik ember, aki még beszívja. gumilövedékes inkább hasznos erre a célra. A másik, hogy abból a távolságból, ha késsel fenyegetnek, nem fogsz te elővenni semmit.

falcon.1 2011.07.20. 09:38:55

@cannist: akár igazad is lehet. arra hogy adják az engedélyt? de ha kést látok akkor én vagyok a legfontosabb mindenki kibír egy kis sírást

cannist 2011.07.20. 09:40:33

a szabályok megfelelő kijátszásával. :D szerelt gumilövedékesed nem lehet, viszont ha a gp-be a gáz elé gumilövedéket raksz, akkor az kb. majdnem olyan, cserébe legális.

falcon.1 2011.07.20. 09:53:47

@cannist: na ja gas + gumilövedék végül is nem rossz. de a gumilövedéket tudod tűzkészen tartani a gáz előtt?

belekotty 2011.07.20. 10:10:13

@cannist: Aha! És a csőszűkítőn a gumi golyó hogy is fog kijönni a gázpityuból?

cannist 2011.07.20. 10:15:21

@belekotty: ezért kell gumizható GP-t venni.

De ezt szerintem a GP fórumon beszéljük ki.

belekotty 2011.07.20. 10:18:19

@cannist: Van olyan? Na akkor sürgősen beszerzek egy olyat, jó ötlet! Kösz!
Valami linked van esetleg?

cannist 2011.07.20. 10:20:04

@belekotty: fegyverboltban érdemes körülnézni, amikor először hallottam, én is meglepődtem. Asszem még a fegyvervideókra raktak fel videót erről, berakod a gázpatront, elé a gumilövedéket, és a gáz kinyomja, de a csőben lévő pöcök bele fog vágni, szóval messzire nem lehet vele lőni. Nem is arra van.

belekotty 2011.07.20. 10:22:42

@cannist: Köszönöm! Utánajárok.

Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu] 2011.07.20. 10:26:28

A bejegyzés felvetése teljesen indokolt, tényleg egészen más támadónak mint megtámadottnak lenni pszichés szempontból. Szóval kezdeményezzünk? :DDD

Sok veszélyes helyzet van a mindennapokban:
alkibiadesz.blog.hu/2011/07/18/lomtalanitas_2022

falcon.1 2011.07.20. 10:37:17

@Alkibiadész [alkibiadesz.blog.hu]: lehet kezdeményezni. csak mire végig pofozol egy tömött villamost, nagyon elfáradsz és mire átszállsz a metróra máris újra áldozat vagy

2011.07.20. 10:41:40

@almásember: vagy egy gázspray is hatásos

falcon.1 2011.07.20. 11:04:16

@fegyvervideoponthu: na ez hasznos volt. ez az igazi krav maga. verekedni lehetőleg továbbra is az edző teremben.

pizza 2011.07.20. 11:15:27

Azért érdemes megjegyezni, hogy ezek a tréningek elsősorban nem a 2 méteres fiatal kigyúrt férfiaknak szólnak. Inkább azoknak az embereknek, akik könnyebben válnak áldozattá: nők, kisebb termetű féfiak, idősebbek. És nem az a célja, hogy Rambo-t képezzen belőlük. Pontosan elmondják minden oktatáson, hogy elsősorban kerülni kell a fizikai konfrontációt. A technikák arra vannak, hogy ha már elkerülhetetlen a dolog, akkor egy nő pl ne hagyja hogy megerőszakolják, hanem igenis tudjon alapvető védekezési trükköket. Pl tökön rúgni az ellenfelet. Erről szól az egész krav-maga, nem pedig arról, hogy K-1 világbajnokot képezzen.

Wisey 2011.07.20. 11:23:11

@falcon.1: A krav maga sem úgy működik, hogy már az első héten több támadó ellen védekezünk. Több hónap edzés után jött az első ilyen jellegű gyakorlat, de akkor is csak a helyezkedést vettük.
És a kés elleni védekezés első szabálya az volt, hogy fuss el ha tudsz. És hogy úgyis kapsz vágást védekezés közben, csak az nem mindegy hova és mekkorát.

Röviden, a krav maga sem hirdet legyőzhetetlenséget, főleg nem egy hónap alatt. Az hogy egy buszos szeminárium után kap egy-két hasznos ötletet egy teljesen kezdő is, még nem jelenti azt, hogy rögtön meg tudja védeni magát minden helyzetben. Ez csak ízelítő...

Gekko 2011.07.20. 11:58:51

@www.Bisex.hu: Téged nagyon szívesen, bármikor agyonvernélek. Bár ha értelmi fogyatékos vagy - amire van esély - akkor azért nem.

Elmesélném neked, mi a különbség egy adott szabályrendszerre trenírozás és egy ilyen - a cikkben leírt - tréning között, ha lenne agyad megérteni. Áhhh... Bocs, srácok, felhúztam magam kissé:-)

Amúgy jó az ötlet. Tényleg elgondolkodtató, hogy a helyszín mit vesz el, vagy mit tesz hozzá az ezerszer begyakorolt mozdulatokhoz.

falcon.1 2011.07.20. 12:38:23

@Wisey: én azt próbálom elmondani, hogy még nagyon sok ideje versenyszerűen űzött különböző stílusú küzdősportok (higgyétek el a verseny az egy nagyon kiélezett stresszes helyzet) után sem állnék szívesen oda kés vagy több ember de még egy ember elé sem. bármi megtörténhet. persze a muszáj az nagy úr. pláne ha elhiszed magadról, hogy tudsz védekezni az hamis biztonság érzet=nagyobb baj. inkább (ha már védekezni akarsz és miért ne) szerezz be olcsó, hatékony önvédelmi eszközöket. gáz spray, gáz pisztoly vagy a nem engedett sokkoló. ezek mind hatékony eszközök. mindenféle egyéb küzdő sportot, harc művészetet, varázslást az edző teremben kell használni.

átlátó 2011.07.20. 12:42:41

@125x125: köszönöm. :)
@falcon.1: köszönöm. :)
@belekotty: köszönöm és hozzáteszem, hogy mindkettő "rendszert" alaposan ismerem. Kiváncsi voltam meg tudsz e erősíteni, amit én gondolok erről és megtudtál. :)
Az a véleményem, hogy mielőtt meghúzom a cuccot, kiejtem a számona pina szót, hátha az használ, mert a férfit a pisztolyán kívül egy másik férfival a pina szó is beszélgetésre késztetheti optimális esetben... nem cigányról beszélek,- a kivételek nem érdekelnek.
Köszönöm. :)

falcon.1 2011.07.20. 14:12:50

@Bambusznyárs: biztos így van, de "vita" meddő, mert úgyis mindenki a saját rögeszméit védi (én is). de azért érdekes volt. remélem se nektek se nekem nem kell krav magát, küzdő sportot, önvédelmi eszközt használni! "adjon az ég..."

Ben77 2011.07.22. 23:12:53

Gumira töltött gázos ugye közterületen nem lehet nálad. Viselésivel is csak gázra töltve.
Egy komoly helyzetben esély nincs arra, hogy szúrás előtt elővedd a gp-t, akár gumira vagy gázra van töltve.
Másrészt a gp. ilyen és hasonló váratlan helyzetekben egy hamis biztonság érzetet ad, és nagyobb verést!
A boksznak, kemponak a kravnak inkább megvan a létjogosultsága, ha már nem lehet a helyzetet elkerülni, lelépni.
Mellesleg gyúrni is kell, nem pedig játékszerekben reménykedni :)

Ben77 2011.07.22. 23:17:49

@falcon.1:
Ugye nem vagy kereskedő?

Ben77 2011.07.22. 23:19:05

@falcon.1: " gaspisztoly! olcsó, hatékony, bárki kap engedélyt, bárki tudja használni és több akár késes támadó ellen is véd. 3 havi edzés ára és nagggyon hatékony (csak forgótárast!) "

Ugye nem vagy kereskedő?

Beren 2011.07.26. 14:02:29

Érdekes cikk volt, és jó ötlet a szervezőktől. A krav-maga szerintem nagyon hasznos kiegészítő azoknak, akik évek óta edzenek és küzdenek valamilyen küzdősportot/harcművészetet gyakorolva. Aki nem, annak meg hamis önbizalmat ad, de egy éles szituációban ez még jól is jöhet, pont úgy, mint ebben a tanmesében:

A teamester párbaja Az egyik teamester véletlenül megsértett egy szamurájt. Sietve bocsánatot kért tőle, ám a szamurájnak ez nem volt elég, kardpárbajban akart elégtételt kapni. A teamester nem értett a kardforgatáshoz, ezért kikérte a harcművészetekben is jártas zen-mester tanácsát. - Holnap, amikor ott álltok egymással szemben - mondta a zen-mester -, emeld a fejed fölé a kardodat, úgy, mintha le akarnál sújtani vele. Közben olyan nyugalommal nézz a szamuráj szemébe, amilyen nyugalommal a teaszertartások során nézni szoktál. Így is történt, a teamester megfogadta a zen-mester tanácsát. A szamuráj meghökkenve nézett ellenfele nyugodt arcára, majd ahelyett, hogy támadást indított volna, leeresztette a kardját, és bocsánatot kért a teamestertől forrófejűsége és erőszakossága miatt.

Egyébként 14 évesen, "erős" fél év karate edzés után pont így történt ez velem is. Most 42 vagyok, még mindig edzésben, de nem lennék olyan nyugodt, mint akkor. :o))

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.07.26. 15:11:27

Te mit tennél, ha rád támadnának a buszon?

mielőtt elolvasnám a cikket és a hozzászólásokat: valószínűleg beszarnék...
süti beállítások módosítása