A közelmúltbéli RKC II-es képzés alatt kaptunk egy kis időt, hogy interjút készíthessünk Pavel Tsatsouline-nal, a kettlebell meghonosítójával a nyugati világban. Pavel nagyon barátságos és közvetlen ember, és még mielőtt bármit is kérdezhettünk volna, megfogatott velünk két mogorva fekete vasgolyót, hogy mindenek előtt megmutassa a gyakorlatban is, miről is fog beszélni. Nekem pár sima ütés után a testem körül kellett körözni a bellel, amitől aztán érezhetően jobbak, gyorsabbak és erősebbek lettek a mozdulatok, Tamásnak pedig pár hátrarúgást kellett csinálni, amin egy-két erőteljes swing javított láthatóan. Csak ezek után ültünk le beszélgetni.

Pavel: Most olyan gyakorlatokat csináltunk, melyek bizonyos mozgásokat követeltek meg, és ezeket a mozgásokat így nagyon gyorsan megtanultátok. Ezen a módon az izommemóriára támaszkodva fejlődik a küzdőképességetek. Valójában mindez a legjobb harcosok mozgásának a visszafejtése. Sokkal gyorsabban meg tudjátok így tanulni, mintha pusztán csak azt mondanám: rúgj gyorsabban, vagy használd a farizmodat jobban a hátrarúgásnál.

FB: A legtöbb barátunk heti kétszer-háromszor jár küzdősportedzésre. Mennyi kettlebelledzést lehet emellé beilleszteni?

A legjobb, amit tehetsz, ha az edzőteremben van elég hely, hogy kombinálod a kettlebell- és a harcművészeti edzést. Ha fáradtan gyakorlod a harcművészeti képességeidet, azok romlanak. Ha versenyző vagy, és be akarod biztosítani a képességeidet stressz esetére, a hosszú meccsekre, akkor ez rendben van. De ha valakinek ezek a képességei még nincsenek meg, vagy ha valaki önvédelem céljából edz – ilyenkor nem kell arra tréningezned, hogy kibírj több ötperces menetet – miért akarnál ennyire kimerülni? A legjobb mód az állóképesség fejlesztésére egy küzdősportolónak, hogy először a mozdulataidon dolgozol, majd csinálj pár swinget. Fordítva is jó: először a swing, aztán a gyakorlás. Ilyenkor a tested nagyon jól fog működni, erősödik a szellem, a kondíció. Nagyon jó az is, ha ide-oda váltogatod a kettőt.

És ha nincs erre lehetőségünk?

Akkor én heti két-háromszor edzenék kettlebellel, persze attól is függ, mennyire kemény a harcművészeti edzésed. Néhány iskolában nagyon sok kitartásra van szükség, ebben az esetben a kettlebelledzésnek a mobilitásra és az erőre kell koncentrálnia, nem a kondicionálásra. Például csak pár swinget csinálsz nehéz súllyal az erő érdekében – nem túl sokat, hogy kifáradjál –, török felállást és armbart a váll mozgékonysága érdekében.

Hogyan hasonlítaná össze a kettlebellt és a hagyományos súlyzós edzést, illetve a kondigépeket?

A gépeket felesleges is hasonlítgatni, csak időpocsékolásnak jók (nevet). Természetellenes mozdulatokra kényszerítenek. A gépeket az átlagemberre tervezték, de senki sem átlagos, mindenki másmilyen, ráadásul ezeket használva nem kell stabilizálni a tagjainkat. A szabad súlyzók már jobbak, ezekkel csak az a gond, hogy mindent, amit egy súlyzóval meg tudsz csinálni, azt a kettlebellel is meg tudod, sokszor még jobban is. A kétkezes súlyzót szeretem, a puszta izomerő felépítésére. A barbellben az a jó, hogy erőemelő-módszereket tudsz használni, ami nagyon-nagyon jól működik. Valójában Oroszországban és most már az Egyesült Államokban is vannak tanítványaim, akik ezt a fajta erőtréninget használják mint a küzdősport-kondicionálás egyik módszerét. Orosz bokszolók edzenek így például. Nagyon egyszerű gyakorlatokra kell itt gondolni, mint például a guggolás vagy a fekvenyomás. De bármit is adunk hozzá az edzéstervünkhöz, mindig meg kell fontolnunk: mit nyerek ebből, és mennyi időt kell belefektetnem – megéri-e? Ez a te döntésed.

A nagy intenzitású intervallumtréninggel mi a helyzet?

Jó dolog, de hozzá kell igazítani a stílushoz, amit gyakorolsz. Ha amatőr bokszoló vagy, aki kétperces menetekben küzd, akkor ehhez kell igazítani, ha MMA-versenyző vagy, aki öt perceket verekszik, akkor meg ahhoz. Az intervallumtréning a legjobb edzőmódszer egy küzdősportolónak, hiszen a menetek nem azonos intenzitással, azonos sebességgel folynak. Mindig mozogj, de ne mindig adott erővel. Lehet például úgy edzeni, hogy tíz erőteljes swing, majd azonnal ugrókötél, és ezeket váltogatni. Így edzünk az erőteljes mozdulatok, mint az ütések, illetve a mozgások, elmozgások váltogatására. Hogy ezt a típusú edzést mennyi ideig csináljuk, az teljes mértékben a választott stílusodtól és a fizikai állapotodtól függ, és az edződnek vagy senseiednek kell megmondania. Ő tudja pontosan, hogy az adott sport milyen arányban igényel erőfeszítést, intenzitást, szüneteket.

RKC II-es képzésen vagyunk, mi a különbség az RKC I és II között?

Minden tréning- vagy harcművészeti rendszerben van egy fokozatrendszer. Persze egy első fokozatú feketeöves meg tudja tanítani neked, hogyan rúgj, de egy harmadik fokozatú biztosan jobban csinálja. Amellett, hogy új képességeket is tanulunk a II-es fokozaton, az I-es fokozat képességeibe is mélyebben belemegyünk.

A kettlebell történetéről tudna kicsit mesélni?

Nem biztos, hogy így történt, de íme az egyik elmélet, aminek egyébként szintén köze van a harchoz. Az orosz karavánok mindig vitték magukkal a súlyokat is, amivel megmérhették az árujukat, gabonát vagy egyebet. Nem egyszer megesett, hogy rablók támadtak rájuk, így elkezdtek edzeni ezekkel a súlyokkal, hogy megvédhessék magukat,. Nem tudom, hogy igaz-e, de elképzelhető. A kettlebellt több mint háromszáz éve, 1704-ben már említették írott források.

Milyen fiatalon, illetve milyen idősen lehet elkezdeni a kettlebellezést?

Hogy milyen fiatalon, az a gyerek érettségétől függ. Láttam már hétéves gyerekeket bizonyos gyakorlatokat, például swinget végezni, de ez elég ritka. És vannak a hetvenes éveikben járó kettlebellesek is. Itt van például Dr. Richard Freeman története, ő orvos, és miután volt egy szívműtéte, és felgyógyult, kettlebellel kezdett tréningezni. Most, 64 évesen erősebb, mint a húszas éveiben volt. Olyan 65-70 kiló lehet, és ki tudja nyomni a 32 kilós kettlebellt. Ez nem világrekord, de a legtöbb fiatal nem tudná megcsinálni. De persze idősebbeknek vagy olyanoknak, akiknek egészségügyi problémái vannak, óvatosabbnak kell lenniük. Orvosi engedély kell hozzá, mert ez a testedzés nagyon igénybe veheti az embert. De szakértő felügyelettel sokkal könyebben lehet fejlődni, ez az oka, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában egyre népszerűbb rehabilitációs formaként is. Most jön ki egy tanulmány, amiben hátfájós és nyakfájós embereket vizsgáltak, akik nyolc héten keresztül RKC-stílusú swinget végeztek heti háromszor, és a végére ötven százalékkal csökkent a fájdalmuk. A kettlebell nagyon egészséges és jól személyre szabható, de tudnod kell, mit csinálsz.

Köszönjük Lakatos Péternek a meghívást!

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr332292178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viktor H 2010.09.13. 17:17:09

Királylett, érdemes volt türelmetlenül várni :-))

Varga Tamás RKC · http://www.kettlebellszeged.hu 2010.09.13. 18:06:10

Pavelt mindig jó hallgatni!
Gratulálok a cikkhez!

Drótos Pipacs · http://drotvizsla.wordpress.com 2010.09.13. 20:21:14

Nagyon értékelem, hogy ilyen sokoldalú a témaválaszték a blogon. Maximális elismerésem.

Borzasztó Károly 2010.09.13. 20:24:12

jó a cikk, pont pár napja tanácsolta egy barátom, hogy ki kell próbáljam a kettlebellt :)

Beren 2010.09.13. 21:30:12

Érdekes volt, köszönöm szépen. Egy barátomnál rozsdásodik egy ilyen bogyó a sarokban. Már elkunyeráltam tőle, de először valami alap képzést szeretnék kapni , hogy "tudjam, hogy mit csinálok". Ez meg + idő és szervezés, egy nap meg 24, maximum 25 órából áll..

Picit más téma, de aktuális. Itt jártam hétvégén:

www.tigrisdojo.hu/files/24_orasBp_2010sep11_12_kiirasV01.pdf

Nagyon jó móka volt, és már csak kicsit fáj itt-ott.

orvlat 2010.09.13. 21:43:10

Index címlap:)
Most lesz csak népszerű a kettlebell!
Power to the people kamerads:)

Ritchy · http://kettlebellhardstyle.blogspot.com/ 2010.09.13. 22:30:54

Pavellel mindig nagyon jókat lehet beszélgetni, és érdemes is kérdezni, amikor itt van. :)

Viktor H 2010.09.13. 22:44:11

@Ritchy:

Csak valamiért nem akarta megtanulni,hogy "hasra" :D:D:D:D

webEndres · http://harciuborka.wordpress.com/ 2010.09.13. 23:33:34

Nagy örömmel vettem tudomásul ezt a cikket...mindig tanul az ember.

Hefe 2010.09.14. 03:38:32

Az biztos hogy a kettlebell nagyon hasznos. Az embert ugyanis leginkabb orosz vasgolyok szoktak megtamadni.

hambig 2010.09.14. 10:08:43

Beren
Mindenképpen el kell járnod edzésre ,mert ezt könyvből vagy dvd alapján nem biztos, hogy jól meg tudod tanulni.

Jó az ha van ott valaki aki nézi, hogy mit csinálsz és ki tud javítani.

Én olyan 20 alkalom után vettem magamnak otthonra.

Beren 2010.09.14. 10:31:31

@hambig:

Nem is tervezem másképp. Van olyan ismerősöm, akinek eszetlen súlyzózással sikerült tönkretennie a derekát egy életre . Itt meg elnézve a gyakorlatokat, különösen nagy szerepe van a helyes tartásnak és a mozdulatok dinamikájának.

Ben77 2010.09.17. 21:37:43

@Fürkész: Elég szemtelenül, a képet is...
süti beállítások módosítása