Recseg, szakad, törik a térd

2010.10.25. 18:06

A térd két legyakoribb sérülése a szalagszakadás és a porcsérülés. Ebben a posztban ezekkel foglalkozunk, és adunk remélhetőleg hasznos tanácsokat a témában.

A térdsérülések kezelése és megelőzése az egyik leggyakoribb kérdés a harcművészeteket gyakorlók között, de természetesen nem akarjuk magunknak kisajátítani ezt a privilégiumot. El kell ismerni, hogy a síelésben, fociban, kosárlabdában, kézilabdában és sok más, nagyon intezív mozgással járó sportban is komoly helye van a témának. A térd az emberi test legbonyolultabb ízülete, és mint ilyen, rengetegféle terhelésnek van kitéve. Elvileg képes gördülő és csúszó mozgásra is, sőt bonyolult szalag- és izomrendszerének köszönhetően a csavarodó terheléseket is jól viseli - legalábbis egy darabig.

A térd mechanikájának megértéséhez tudnunk kell, hogy az alábbi képen látható összes szalag és izom összehangolt munkájára van szükség egy egyszerű guggoláshoz is. A térdkalácsától lehámozott képen a térd négy legfontosabb szalagja látható, a két oldalsó és két belső (kereszt-) szalagok, illetve a két porckorong, amik a combcsont fejének két "dudora", illetve a sípcsont és szárkapocscsont között helyezkednek el (a képen medialis meniscus és lateralis meniscus néven láthatók a porcok).

Ezzel fel is soroltuk azokat a képleteket, amik a leggyakrabban sérülni szoktak, szalagszakadások és porcleválások (törések) formájában. Az első képen szereplő focista minden térdszalagja elszakadt, egy olyan mozdulat közben, amikor a futás irányától, hirtelen eltérő irányba próbált ugrani, ráadásul be is csúsztak neki, és ezzel extrém csavaró és nyíró hatást szenvedett el az ízülete, amit az izmok és a szalagok együttesen sem voltak képesek elviselni. Ez a 4-szeres szakadás igen ritkán fordul elő, jellemzően az úgynevezett elülső keresztszalag(ACL) szakadása szokott bekövetkezni, aminek sémája itt látható (a test teljes súlyával megterhelve a láb csontjai különböző irányba csavarodnak, ütős-rúgós sportokban ez a leragadt láb szindróma):

Az előző részben már volt szó róla, hogy a befeszített izmok védik az ízületet a terheléstől. 

1.tanács
A láb izomzata óriási munkát vehet át a térdszalagoktól, ha eléggé fejlett, és éppen feszített állapotban van, amikor a terhelés éri. Tudatosan készüljünk fel a várható terhelésre, erősítsük meg a lábizmainkat és szalagjainkat! Gyakoroljuk be a helyes testtartást ugrásból és egyéb irányváltoztató mozgásokból! Ehhez néhány egyszerű gyakorlat rendszeres, kitartó végzése elegendő (A gyakorlatok leírása a következő posztban lesz.) Természetesen sérült láb esetén más típusú mozgásokkal kell kezdeni a rehabilitációt.

A szalagszakadás legbiztosabb jele - a fájdalmon és duzzanaton kívül, ami kisebb sérülésekkor is bekövetkezik -, hogy instabilitás és mozgáskorlátozottság lép fel. Nem hajlik be a láb rendesen, és bizonytalannak érezzük a sérült lábat, amikor ráállunk. Rögtön térdsebészhez kell fordulni, aki egy gyors vizsgálat segítségével (röntgen is készül ilyenkor) nagy biztonsággal megállapítja, hogy szakadt-e a szalagunk. 

Ezek a teljes szakadással járó sérülések csak műtéttel gyógyíthatók, soha senkinek, még a legnagyobb gurunak sem nőtt vissza még szalagja! Elszakadt térdszalaggal is lehet később járni, mert az izmok hozzáerősödnek, de a komoly sporttevékenység során újabb és újabb sérüléseket generál, mert az izom nem tudja teljesen helyettesíteni a hiányát. A másik probléma, hogy a porcok is sokkal könnyebben kopnak így el, ami akár hosszú távon térdprotézis beültetéséhez is vezethet.

2.tanács
Ha gyanús, hogy szalagszakadásod van, még aznap fordulj szakemberhez, mert ha beigazolódik a félelmed, akkor a pár napon belül elvégzett műtét gyorsabb és tökéletesebb gyógyuláshoz vezet! Az elszakadt szalagok hamar felszívódnak, és később nehezebb őket pótolni!

Jó hír: ha nincs szakadás, az orvos sem fog megműteni, hanem hazaküld, hogy jegeld és pihentesd a lábad, így rögtön megnyugodhatsz, hogy nincs nagy baj. Ha mégis baj van, akkor az időben elvégzett műtét lehetővé teszi, hogy később ott folytathasd a sportodat, ahol a baleset előtt abbahagytad.

Összefoglalás:
-Az emberi térd jóval bonyolultabb, mint egy legóemberke hengerízülete.
-Ha megfelelő irányban és szinten terheled, speciális gyakorlatokkal megedzed, és amennyire lehet, tiszteletben tartod a működési mechanikáját, nem lesz baj. 
-Ha mégis baj lenne, ne te akard megállapítani, hogy mekkora a gond, hanem fordulj szakorvoshoz.

A megelőzésre szolgáló gyakorlatokról, térdrögzítőkről, krémekről, tablettákról és pockorongsérülésekről legközelebb lesz szó!

A bejegyzés trackback címe:

https://fighter.blog.hu/api/trackback/id/tr822398106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RogerNyul 2010.10.25. 19:29:42

Brutális az a kép a focistáról... a cikk jó nagyon egyébként, én magam is szereztem már térdsérülést sportolás közben.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.10.25. 19:56:26

bzmg...az a kéééép.... A térdekre muszáj vigyázni, törékeny, érzékeny darabok. :( Nekem recseg-ropog járás közben is :(

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2010.10.25. 20:03:51

és milyen hangja van, amikor elszakad... reccsen, mintha egy pálcát törnének ketté. és utána jön a "nincs lábam"-érzés, azután meg a fájdalom. ami elmúlik idővel. nekem két év elteltével "jöttek rá", hogy folyamatos panaszaim az acl hiányából adódnak. autografttal pótolták, porcaim az eltelt idő alatt persze szépen lekoptak, fél év betegácsi, gyógytorna és utána tudtam járni. focizni az életben többet nem fogok.

AntiChrist™ 2010.10.25. 20:14:44

Mélységesen át tudom érezni a posztban leírtakat. Anno egy kick-box háziversenyen sérült meg a térdem komolyabban: vége is lett az el sem indult karrieremnek (nem voltam egy új Tumbász József, de attól még elég érzékenyen érintett a dolog).

Aztán később balesetben ismét szétment ugyanaz a térdem...
Szinte újra meg kellett tanulnom járni. A rehabilitáció, gyógytorna, miegymás után álltam rá a tai chi, chi kung, jóga kombóra. Lekopogom: majdnem olyan, mint régen. Mármint a térdem :)

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.10.25. 20:23:15

Nekem is ropog jaras kozben.
Az esos idot meg elore jelzi.

csorsza 2010.10.25. 20:40:38

Nekem a jobb sípcsontom felső vége (ahol csatlakozik a térdizülethez) kívül kissé megnőtt a balhoz képest (mármint kidudorodik kicsit), valamint nyomásra állat éles fájdalom van. Gyakorlatilag nem tudok rátérdelni. Egyébként mozog, hajlik a térd, nincs gond. Csak ne érjen hozzá semmi....

belekotty 2010.10.25. 21:31:58

Nagyon jó a poszt! Bölcs.

min 2010.10.25. 21:39:55

Azt hittem egy jó kis összetett írás lesz a témáról de ez egy nagy fostalicska.
aaaa

sixface 2010.10.25. 21:40:39

pontosítsunk! a röntgen nem mutatja a szalagszakadást. ahhoz MRI (MR) vizsgálat kell. persze egy térd specialista fizikális vizsgálattal is megállapítja.
egyetértek a cikkíróval, menjetek specialistához, mert más könnyen felrediagnosztizál. én is így jártam a balesetiben, de szerencsére egy hét után eljutottam Béres Györgyhöz. Három hónapja van új szalagom. még fél év torna és minden király lesz.
ja és a foci részemröl felejtös!

min 2010.10.25. 21:42:02

@triumphator: Nekem kattanó hang volt s nem tapasztaltam "nincs lábam" érzést pedig nekem az elülső és oldalszalag is szakadt és annyira nem is fájt...

min 2010.10.25. 21:44:42

@sixface: Focizz amint teheted!!!Persze lightosan és bringázz!
A legjobb rehab mód. Egyszerre van benne lassú és gyors futás, kitörés, hirtelen irányváltás. A jó rehab nélkül fabatkát sem ér a legjobb sebész munkája sem.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.10.25. 22:59:38

K@min: Kedves min, Kérlek az anyagcsereterméked részletezésétől kímélj meg!
A következő rész, ahogy írtam a megelőzésre szolgáló gyakorlatokról, térdrögzítőkről, krémekről, tablettákról és pockorongsérülésekről fog szólni.
Amennyiben van kérdésed, vagy javaslatod a témában amiről szívesen olvasnál írd meg!

Uzi 2010.10.25. 23:32:02

Bár én achilleszműtét utáni rehabot nyomok, de majdnem mindenki térdsérülés miatt jár le :)

szcsongor 2010.10.26. 00:16:00

b+ azért ez a kép durva. betehetted volna egy link mögé vagy legalább egy figyelmeztetés vagy valami...
nyilván nem virágos réttel kell egy ilyen posztot illusztrálni, de akkor is :)

д · http://www.hovane.blogspot.com/ 2010.10.26. 09:36:30

hiánypótló poszt, várjuk a folytatást.
sajnos sok esetben az edzéseken nem fordítanak kellő figyelmet az ízületek megóvására.

bbking 2010.10.26. 09:45:46

Nekem 2 éve szakadt, doki a sportkórházban azt mondta, hogy gyógytorna, hátha jó lesz. De nem lett. Kempozni tudtam, focizni nem. Foci közben szakadt el.

Most júniusban műtötték, lassan vége a gyógytornának, közben már edzem, márciusban foci. Több ismerősömnek is tünetmentes.

Beren 2010.10.27. 12:32:13

Ez a kép borzasztó. Pláne, hogy most egy hete mankóztam haza térdműtét után.. Léccilécci a következő cikkbe ne tegyetek ilyet.

Szerintem is minden esetben keresni kell egy térdspecialistát, aki sportolókkal foglalkozik. Hihetetlen, hogy 15 éve egy keresztszalag szakadás jó eséllyel a sportkarrier végét jelentette, ma pedig kb. fél év kihagyás élversenyzőknek.

A bemelegítés, jó technika elsajátítás iszonyú fontos az ilyen drasztikus események megelőzésében. Viszont kopások, gyulladások alkatilag is előfordulhatnak, ha valamilyen mozdulatsort elég sokáig csinálsz, és a térded formája azt pont nem szereti. Így jártam én is.

Bambusznyárs · http://fighter.blog.hu 2010.10.27. 17:41:53

@Beren: Elsősorban az illusztráció kedvéért került a cikkbe. személy szerint még sohasem találkoztam olyan teljes térdsérüléssel, ahol minden szalag elszakadt volna, ezért ragadta meg a figyelmemet.
Neked és a többi műtöttnek is gyors jobbulást! Remélem majd találtok számotokra is hasznos Gyakorlati infókat a következő térdes postunkban!

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2010.11.02. 11:29:15

Brutális a kép, én voltam gyógytornán olyan sráccal, akinek szalagja egy se maradt, rossz irányba hajlott az egész, csontok is roppantak. Nem sport: motorbaleset. Ehhez képest én egy sima szakadással könnyű helyzetben voltam. Maga a szakadás fájt, de mintha máskor is lett volna ilyen. Azt hittem picit pihentetem és megyek vissza focizni, amikor ráálltam (megpróbáltam legalábbis), világos volt, ez így nem megy. Már a nadrágot sem tudtam felvenni, annyira nem hajlott.
Viszont szalag nélkül, nyilván az izomzatnak köszönhetően, egészen jó volt, de annak ellenére, hogy viszonylag stabil volt, hosszabb terhelés után "bevizesedett". Ennek nincs külső nyoma, csak egy dunsztos, feszítő érzés benn. Ez kibírható, de azt jelzi, hogy a porcok kopnak. Amikor a porcot érzed, akkor már azon nagyon nehéz segíteni, ezért én megműttetem.
Bár sikerült, de azt tudni kell, hogy soha nem lesz olyan, mint a régi. Nekem évtizede már zseniálisan funkcionál, jó másfél év gyógytornát nyomtam, ez legalább olyan fontos, mint a műtét.

Gyűrött Papír 2012.02.16. 02:21:35

Hogy ezt a képet kellett rögtön látnom, csak amiatt, mert a szalagok elhelyezkedésére kerestem...
Megyek innen a francba. :(

Ben77 2021.09.17. 15:33:59

Jó kis blog, kár, hogy nem frissül....
süti beállítások módosítása